Tijdschriftenblog 123; Beelden

Gepubliceerd op: 3 juli 2013 10:15

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met circa 1.500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken.

Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Van 29 juni t/m 30 september is bij de OBA de tentoonstelling “Beelden aan Zee aan het IJ” te zien. De expositie toont beelden uit de collectie van het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Over sculptuur is ook in de tijdschriftencollectie het een en ander te vinden; met name in de rubriek Beeldende Kunst/Algemene tijdschriften.

Biënnale van Venetië

Op 1 juni is de Biënnale van Venetië van start gegaan. Art. Das Kunstmagazin besteedt in het juninummer aandacht aan dit kunstevenement. Ai Wei Wei maakte voor het Duitse paviljoen een sculptuur waarin 887 antieke Chinese houten krukjes zijn verwerkt. In dit blad is ook aandacht voor Jeremy Deller die een eigen versie van Stonehenge exposeerde op het Glasgow International Festival of Visual Arts.

Valse sculpturen

Georges-Joseph Demotte (1877-1923) was een Belgische kunsthandelaar, gespecialiseerd in beeldhouwkunst uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Hij is omstreden, want werd in 1923 beschuldigd van vervalsingen en onjuiste restauraties. La Revue des Musées de France bespreekt beeldhouwwerken die na de dood van de handelaar in bezit kwamen van het Louvre. Een collectie glasnegatieven bood de mogelijkheid de handelingen van de kunsthandelaar nauwkeuriger na te gaan. Bij het artikel staat ook een afbeelding van het portret van Demotte dat Henri Matisse in 1918 schilderde.

De collectie van mevrouw Z.

In het blad Allard Pierson Mededelingen wordt regelmatig aandacht besteed aan verzamelaars en hun collecties, die uiteindelijk onderdak hebben gevonden in de verzameling van het museum. De verzameling van mevr. dr. A.M. Zadoks-Josephus Jitta (1904-2000) werd in de oorlog als joodse collectie in beslag genomen, in het Allard Pierson Museum ondergebracht en na de oorlog aan haar teruggegeven. In 1983 kwam de collectie terug in het museum. Tot de pronkstukken behoren een marmeren portretbuste van een jonge man en een bronzen sculptuur van Minerva.

Jan Fabre

In het juninummer van Kunstbeeld.nl is een interview opgenomen met beeldend kunstenaar Jan Fabre, bekend van zijn grote bronzen sculptuur van een schildpad met een man op zijn rug. Maar Fabre is ook omstreden door zijn kunstexperimenten met levende katten en vogelspinnen. De kunstenaar lijdt aan slapeloosheid en werkt dag en nacht.

Beelden aan zee

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen heeft een eigen periodiek dat gratis verkrijgbaar is op de zomertentoonstelling in de OBA. Het blad zal in de toekomst ook in de OBA tijdschriftencollectie worden opgenomen. In het zomernummer wordt aandacht besteed aan “Russia XXI”, de expositie die deze zomer in het museum in Scheveningen te zien is.

Fred Kolman