Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Tijdschriftenblog 128; Kerst 2013

Gepubliceerd op: 17 december 2013 14:55

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Ook dit jaar is er in de tijdschriften weer volop aandacht voor de Kerstdagen. Een kleine selectie uit de tijdschriftencollectie Vrije Tijd/Wonen en Culinair van de OBA.

Nieuwe kleuren voor de Kerst

De Kerstinrichting kent dit jaar vier winterkleuren: glamourgrijs, ijsblauw, schelpjesroze en warmrood als accentkleur. Het tijdschrift Ariadne at home behandelt veel feestelijke ideeën voor het Kerstinterieur. Het blad gaat daarnaast op bezoek bij Genoveve, een travel counsellor, die een herenhuis uit de jaren ’20 bewoont. Ook is er een rapportage over een ‘decemberhuis’ in Finland, waar oude spullen van de rommelmarkt een tweede leven krijgen tijdens de Kerst.

Winterse hideaway

Ook 101 Woonideeën associeert de Kerst met het land van de duizend meren. Een knisperende open haard, warme kleuren, wollen stoffen, houten balken en sneeuwwitte wanden kenmerken de Hideaway van de Finse Joanna en haar zoontje Andreas. Emilia en Sieger hebben een hideaway op IJburg. Hun kerstdecoraties vormen veelkleurige accenten in hun woning. Je moet er wel van houden: gehaakte kerstballen in een witte kunstkerstboom.

Weihnachten

Onze Oosterburen (Schöner Wohnen) zoeken de Kerstinrichting meer in natuurlijke producten als een kandelaar van berkenhout en een achteloos op tafel achtergelaten gewei. Voor de “Baumschmuck” is de trendkleur dit jaar koper. De Kersttafel wordt gekenmerkt door donkere kleuren, met witte accenten en uiteraard versierd met dennengroen.

Noël

Bij de Fransen overheersen de kleuren wit en zilver op de feesttafel voor de Kerstnacht. In ‘Dossier tables de fêtes’ in het laatste nummer van Art & Décoration worden enkele suggesties gedaan. Zoals een kerstboom gemaakt van witte, papieren taartvormpjes, of van witte veren.

Het kerstmenu

Geen Kerst is compleet zonder een gevulde maag. In Delicious vindt u uitgebreide tips voor Kerstdiner, Kerstbrunch en Kerstontbijt. Een aflevering om van te watertanden: kastanjesoep met saliemascarpone, hertencarpaccio met hazelnootjes en waterkers, een gevulde hele kalkoen, geroosterde bieten met boerenkool en quinoa en tot slot een vanillepuddinkje met warme vijgen en chocolade.

 

 

Fred Kolman