Tijdschriftenblog; Pophelden van weleer

Gepubliceerd op: 5 juni 2014 13:40

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

50 jaar geleden, op 5 juni, kwamen The Beatles aan op Schiphol. De dag erna maakten ze een rondvaart door de Amsterdamse grachten en gaven ze twee optredens in een veilinghal in Blokker. Ongeveer gelijktijdig met deze herdenking zullen The Rolling Stones optreden tijdens Pinkpop 2014. Een overzicht uit diverse bladen.

The Beatles in Blokker

Op 6 juni traden The Beatles in Blokker op. Het bliksembezoek van de Britse band schudde volgens het tijdschrift “Lust for Life” (Podiumkunst/Muziek) het brave Nederland wakker uit de winterslaap van de jaren vijftig. “Lust for Life” blikt terug op het vermaarde bezoek aan Blokker met impresario Dick van Gelder en organisator Ben Essing en concertbezoekers George Evers en Guus Klein. Laatstgenoemden woonden het matineeconcert in Blokker bij. Een eindeloos voorprogramma met Cisca Peters en Karin Kent en nog zes supportacts moesten ze zien door te komen, voordat hun helden eindelijk aantraden.  

The Beatles op de Wallen

In Amsterdam logeerden The Beatles in het Doelenhotel van Maup Caransa. Het Hilton en het Amstelhotel wilden liever niet hun reputatie verliezen door een verblijf van de Britten met de lange haren. “Ons Amsterdam” (Wereldoriëntatie/Geschiedenis) bericht over de nachtelijke escapades van The Beatles. Caransa begeleidde The Beatles naar de rosse buurt en naar club Femina op het Rembrandtsplein. Veel succes hadden The Beatles niet bij de dames. Die vonden The Beatles te “vies” met hun lange haar.  

The Beatles en de Nederlandse taal

Ook “Onze Taal” (Letterkunde/Literaire Tijdschriften) besteedt aandacht aan The Beatles en dan speciaal aan de invloed die de Fab Four heeft gehad op het taalgebruik. Woorden als “Nederbeat”, “Beatlehaar” , maar ook Engelse woorden en uitdrukkingen kregen een plaats in de Nederlandse conversatie. Zo zijn de titels van het televisieprogramma “All you need is love” en van de bundel autobiografische schetsen “Nergensman” van P.F. Thomese terug te voeren op songs van The Beatles.

The Rolling Stones op Pinkpop

Voor het tijdschrift Oor (Podiumkunst/Muziek) staat nu al vast dat het optreden van The Rolling Stones op Pinkpop de “popgebeurtenis van 2014” is. Het blad volgt de Britse band al vanaf 1971. In de loop der jaren heeft dat veel kopij opgeleverd en dat wordt nu in twee delen gepresenteerd: “Het grote Rolling Stones dossier”. Deel 1 (1962-1983) staat in het mei-nummer; deel 2 volgt in het juni-nummer.

Fred Kolman.