Neem een hobby, leen een e-book

Gepubliceerd op: 29 december 2020 14:49

Nu de harde lockdown een feit is, kunnen we alleen maar proberen het beste ervan te maken. Het is voor iedereen, alleen of met gezin, een uitdaging om zoveel tijd thuis door te brengen. Juist wanneer de muren op je af lijken te komen, is het belangrijk jezelf wat tijd te gunnen. Dan is het oppakken van een hobby een uitstekend idee. Het biedt bijvoorbeeld uitkomst als je netflix weer eens hebt uitgespeeld. Hobby’s brengen afleiding; stress en angstige gevoelens verdwijnen.

Alles wat je uit de sleur haalt en dichterbij jezelf brengt, is bovendien goed voor je brein. Je kan je sociale netwerk (voorlopig alleen online) uitbreiden door je aan te sluiten bij allerlei groepen. Voor deze boeken hoef je trouwens je huis niet uit, ze zijn allemaal als e-book te leen! 

Beeld: Jimena Gauna

1. Koken met kinderen

Rita's kinderkookboek: koken is een feest

Als je dan toch de hele dag met kinderen bent, kun je ze maar beter meteen leren koken! Daar zijn ze nooit te jong voor. Voor een dreumes is een ei bakken al een avontuur. Rita’s Kinderkookboek van Rita Aalderink is speciaal voor kinderen geschreven en heeft simpele recepten voor de lunch, diner en als toetje. Zo leren kinderen op speelse wijze allerlei smaken kennen. Als ze dan ook nog snappen dat de afwas er bij hoort, nemen ze over vijf weken het avondritueel van je over. Wel een beetje oppassen met de oven!

2. Haken

Workshop fair-isle haken

Voor deze hobby heb je wel een haaknaald en wat garen nodig. Misschien hebben de buren die nog wel liggen? Puur haken van Joost de Wolf heeft mooie ideeën voor zowel beginners als gevorderden. Het is even oefenen, maar dan haak je er op los. Of leen Workshop Fair-Isle haken van Natasja Vreeswijk: een babydekentje of een simpele kussensloop. Ze zijn ontzettend leuk met die winterse patronen en redelijk gemakkelijk te doen. Kies een paar kleurtjes uit en binnen de kortste keren is je oude bank helemaal opgefleurd. Zodra je er wat handiger in bent geworden, word je multi-tasker en doe je het terwijl je tv kijkt. 

3. Amigurumi haken

Amigurumi Circus

Amigurumi is een populaire Japanse techniek waarbij je poppetjes of knuffels haakt. Er zijn meerdere e-books over te leen met verschillende thema’s: schattige diertjes, sprookjesfiguren en gevaarlijke monsters. Vul de term Amigurumi in en je vindt van alles. Handig voor als je echt even tijd voor jezelf wilt opeisen: ‘Papa gaat even verder met die Assepoester haken voor jou!’ 

4. Vogels kijken

Blinde Vink

Het gevaar ligt op de loer dat we allemaal minder gaan bewegen in deze tijd. Waarom niet een hobby combineren met vroeg opstaan en een wandeling? Ideaal om samen met een vriend of een vriendin op gepaste afstand te doen of voor als je een kind hebt dat toch altijd om 6 uur wakker is. De vogels die in de winter in ons land zijn, verschillen van de zomerse twitteraars. Daarom een gezonde hobby voor het hele jaar. Blinde Vink van Jean-Pierre Geelen is als e-book verkrijgbaar.

5. Cocktails maken

Cocktails

Tja, het is helaas zo dat het grote Oud en Nieuwfeest niet door kan gaan. Heb je nog allerlei restjes likeuren in de kast liggen van vorig jaar, ga dan een beetje goochelen met smaaksensaties uit het glas. Leen, maak en test uit met het boek Cocktails van bekende bartender Tess Posthumus. Haar recepten voor cocktails, maar ook voor de alcoholvrije mocktails maken een klein feestje van je dag. Bovendien kan je je zo alvast voorbereiden voor het knalfeest volgend jaar. 

Hoe leen je een e-book?

Als lid van de OBA heb je toegang tot duizenden e-books en luisterboeken uit de landelijke online Bibliotheek. In een paar stappen lees je ze op je smartphone, tablet of e-reader.Vanaf nu kun je dat ook doen in de online Bibliotheek-app. Lees hier alles over deze nieuwe app en probeer hem meteen uit!

download meteen de online bibliotheek-app en ga op zoek naar je favoriete boeken


Daphne is beeldredacteur bij de OBA. Daarnaast is ze beeldend kunstenaar, filmmaker en moeder. Dagelijkse avondpraktijk is het voorlezen van verhalen over boze dieren van Toon Tellegen aan de oudste, terwijl de jongste de dieren op de plaatjes benoemt en nadoet. Daarna trekt Daphne zich het liefst terug op de bank met een goed boek of film. 

lees meer blogs van de OBA