De mooiste winterse leestips voor kinderen

Gepubliceerd op: 16 december 2021 09:23

Het is, wat mij betreft, weer de fijnste maand van het jaar. December staat voor gezelligheid, lichtjes in het donker, familie, knus en warm onder een dekentje muziek luisteren en een mooi verhaal lezen. En misschien is het dit jaar nog wel belangrijker dan anders om af en toe even een andere wereld te gaan verkennen. Daarom heb ik vijf mooie tips samengesteld om voor te lezen, samen te lezen of zelf te lezen.

Pages & Co Matilda en de boekdwalers

Anna James | Pages&Co: Matilda en de Boekdwalers
De titel zegt het al, dit boek laat je heerlijk dwalen. Sinds de verdwijning van haar moeder trekt Matilda zich vaak terug in verhalen uit de boeken van Pages&Co, de boekwinkel van haar grootouders. Die verhalen worden op een dag levensecht wanneer haar favoriete personages, Anne van het Groene Huis en Alice uit Wonderland, opeens in de winkel verschijnen. Een spannend verhaal over de magie van boeken en de kracht van verbeelding. Het tweede deel ‘Matilda en de verloren sprookjes’ vind je ook bij de OBA.

Clara

Pieter Feller en Tiny Fisscher | Clara
Ik ben groot fan van de boeken over Clara en vind het onbegrijpelijk dat deze trilogie nog geen landelijke hit is, maar wie weet gaat dit nu gebeuren. In dit eerste deel maken we kennis met Clara en haar leven in het Amsterdam van 1911. Clara droomt van verder leren en verre reizen maken. Maar dit is alles behalve vanzelfsprekend in de tijd waarin zij leeft. En dan wordt haar vader ook nog ernstig ziek. Een ontroerend, leerzaam en avontuurlijk boek. Deel twee en drie zijn ook fantastisch. 

Sjakie en de grote glazen lift

Roald Dahl | Sjakie en de grote glazen lift
De boeken van Roald Dahl zijn wat mij betreft altijd fijn om te (her)lezen. Extra leuk in de wintermaanden omdat dan ook regelmatig een van de verfilmde boeken op televisie te zien is. Wanneer je het mooie verhaal van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ hebt gelezen/gezien, kun je meteen door met dit boek. Het verhaal gaat namelijk verder waar het eerste boek ophoudt: in meneer Wonka’s grote glazen lift.

 

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips | Bethany en het beest
En als je van de stijl van Roald Dahl houdt, kun je dit boek vast ook waarderen. Het spannende verhaal is op het moment bij veel kinderen een grote hit. Op zolder bij Peregrinus Pincet woont een hongerig monster met een vreemde eetlust. En in ruil voor de gekke dingen die Peregrinus hem moet voeren krijgt hij bijzondere cadeaus, zoals een drankje om jong te blijven. Maar op een dag wil het monster een sappig kind te eten. Peregrinus gaat dus maar op zoek naar het meest vervelende kind en komt uit bij Bethany. Maar Bethany is echt niet van plan om als monstervoer te eindigen. Het tweede deel ‘De wraak van het beest’ vind je ook bij de OBA.

Winterdieren

Bibi Dumon Tak | Winterdieren
Ik sluit af met een informatief boek. 23 prachtige verhalen over bijzondere dieren die op de noord- of zuidpool leven. De liefde die schrijfster Bibi Dumon Tak voor dieren heeft voel je terug in haar fijne schrijfstijl. Het is een ontzettend boeiend en ook grappig boek over prachtige dieren, zoals de keizerspinguïn, wolf en poolvos. Niet voor niets bekroond met een gouden griffel. De schitterende, ijskoude illustraties in grijs- en blauwtinten sluiten naadloos aan op het verhaal en de sfeer.

 

Veel leesplezier!


Sophie is leesconsulent voor het Primair Onderwijs bij de OBA. Ze woont in Amsterdam en werkt in stadsdeel Oost. Haar grootste hobby is lezen, van prentenboeken tot jeugdboeken en Young Adult. Persoonlijke favoriete auteurs en illustratoren zijn Toon Tellegen, Torben Kuhlmann, Marieke Nelissen en Jon Klassen. Volg @kinderboekentips op Instagram voor meer leuke tips.

Lees meer OBA-blogs