IHLIA LGBTI Heritage

Op de derde verdieping van OBA Oosterdok is IHLIA gevestigd. IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti* in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Het archief verzamelt, bewaart en ontsluit relevante informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en hun geschiedenis, leefwereld en cultuur. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Als geheel is het van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis.

IHLIA heeft een unieke collectie boeken, archieven en foto’s die de geschiedenis vertelt van een deel van de samenleving dat tot voor kort onzichtbaar was. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.

IHLIA is een zelfstandige organisatie gevestigd in op de derde etage van de Centrale OBA. Op het IHLIA-plein heeft IHLIA een eigen informatiebalie en staat een deel van de boekencollectie. Ook zijn er in het gehele jaar diverse exposities te bewonderen. 

Het overige deel van de collectie bevindt zich in de magazijnen en is alleen in te zien op aanvraag (minimaal één werkdag van tevoren). Dit doen we omdat de collectie van IHLIA zeldzame stukken bevat die we op deze manier kunnen waarborgen.

Gelukkig kan IHLIA in samenwerking met de OBA wel de volgende materialen uitlenen: 

  • Voor non-fictie kun je terecht in de speciale roze kast op het IHLIA-plein. In de catalogus van de OBA vind je de beschikbare titels
  • Voor fictie kun je terecht in het Huis van Alle Talen. Deze collectie vind je op de derde etage in de loges. De boeken zijn herkenbaar aan de IHLIA-sticker

Onderzoek, studie en praktische informatie

Onderzoekers, journalisten, beleidsmedewerkers, particulieren, studenten en scholieren uit binnen- en buitenland vinden bij IHLIA wat ze zoeken. IHLIA bewaart, ontsluit en verstrekt materiaal voor lessen, scripties en voorlichting over homoseksualiteit. IHLIA heeft ook praktische informatie, bijvoorbeeld over opgroeien en opvoeden; over de rechten en plichten binnen het homohuwelijk; of over andere passies in het leven zoals rugby en ballet. 

Adressen en openingstijden

Bezoekadres: Oosterdokskade 143, 3e verdieping 1011 DL Amsterdam
Postadres: Oosterdoksstraat 110 1011 DK Amsterdam
Telefoon: 020-5230837
Email: info@ihlia.nl

Openingstijden: maandag t/m donderdag, 12.00-17.00 uur. 

De collectie op de 3e etage is zonder reservering 7 dagen in de week raadpleegbaar. Dit geldt ook voor onze tentoonstellingen. Op dit moment is het beperkt mogelijk om opgevraagde materialen op de 3e etage in te kunnen zien. Hiervoor is een afspraak met één van onze informatiemedewerkers noodzakelijk. 

Alle serviceverzoeken worden op maat behandeld. Hierbij wordt naast urgentie ook rekening gehouden met de beschikbare tijd, middelen en menskracht. IHLIA is digitaal altijd bereikbaar. Je kunt ons bereiken per mail via info@ihlia.nl en onze website www.ihlia.nl

Klik hier om naar de website van IHLIA te gaan.