Veelgestelde vragen OBA School

Op deze pagina staan de veelgestelde vragen met betrekking tot het educatieve aanbod van de OBA.

Heb je vragen over OBA School, het lenen met de klas of het inschrijven voor programma's? Klik op één van de veelgestelde vragen hieronder en vind je antwoord.
 

Waaruit bestaat het educatieve aanbod van de OBA en voor wie is het? 

Het aanbod van OBA School bestaat uit collecties, cursussen voor professionals en diverse programma’s. Deze programma's zijn gericht op leesbevordering, digitale geletterdheid en maakonderwijs. Ons aanbod is voor onderwijsinstellingen. Dit betreft po scholen, vo scholen en mbo-scholen met een BRIN-nummer. Daarnaast hebben wij aanbod voor vve instellingen met een LKR-registratie. 

Hoe kan ik de school/instelling inschrijven voor programma’s?

In de OBA School webshop staan alle producten en diensten met de prijzen. Deze webshop is te bereiken via www.oba.nl/vve voor de kinderopvang (VVE), via www.oba.nl/po voor het basisonderwijs (PO), via www.oba.nl/vo  voor het voortgezet onderwijs (VO) en via www.oba.nl/mbo voor het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Je kunt in de webshop de diensten en producten bestellen. Hier vind je ook de mogelijke data waarop de programma’s plaats vinden. 

Kunnen scholen lid worden van de OBA?

Wanneer een onderwijsinstelling gebruik wil maken van het OBA Schoolaanbod is een lidmaatschap niet nodig. Via de webshop kun je producten en diensten aanvragen. Het aanbod is bedoeld voor scholen met een BRIN-nummer en vve-instellingen met LKR-registratie. Staat jouw school er niet tussen stuur dan een mail naar school@oba.nl  

Is er ook een OBA-lidmaatschap voor medewerkers in het onderwijs?

De OBA Kennispas is voor onderwijsprofessionals (in opleiding). Hieronder vallen ook de pedagogisch medewerkers, leerkrachten en onderwijsassistenten die werkzaam zijn op vve-locaties. is gratis en kun je aanvragen in de webshop. Hier vind je ook meer informatie over de mogelijkheden die de kennispas biedt.

Is het mogelijk om met de klas naar de bibliotheek te komen zonder een programma te volgen?

De voorkeur heeft dat jullie je inschrijven voor een programma, dan worden de kinderen begeleid door een medewerker van de OBA. We bieden de volgende programma’s aan voor een begeleid bezoek:  

Begeleid bezoek   
VVE: Wij hebben regelmatig aanbod voor kinderen (0-4) jaar en ouders/verzorgers in onze vestigingen. Dit aanbod kun je vinden in de OBA agenda.

PO: Wij bieden verschillende programma’s waarbij het bezoek aan de bibliotheek een onderdeel is. Dit zijn onder andere Boekenbeer, Schatgraven en een nieuwkomersbezoek. Meer informatie over deze programma's kun je vinden in de OBA School webshop po via www.oba.nl/po. Hier kun je de programma's ook aanvragen.  

VO en MBO: In een geselecteerd aantal vestigingen bieden wij kennismakingsbezoeken voor eerstejaarsleerlingen. Het gaat hier om vestigingen met voldoende collectie en ruimte voor de doelgroep. Meer informatie over deze programma's kun je vinden in de OBA School webshop vo op OBA.nl/vo en mbo op www.oba.nl/mbo. Hier kun je de programma's ook aanvragen.  

Zelfstandig bezoek  
Een zelfstandig bezoek regel je direct met de vestiging. Hierbij is het van belang om dit tijdig aan te geven bij de vestiging zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als er op die dag andere groepen verwacht worden kunnen we je vragen een andere datum te kiezen. Bij een zelfstandig bezoek vertrouwen we erop dat de groepen niet te groot zijn en jullie zelf voor voldoende begeleiding zorgen. Je vindt de e-mailadressen van de vestigingen op OBA.nl/vestigingen

Kan ik voor elk kind uit de groep een boek lenen in de OBA-vestiging in de buurt?  

Boeken lenen voor in de klas kan door een collectie aan te vragen via de webshop. Bekijk hier de mogelijkheden.  
Daarnaast is het mogelijk om met de OBA Kennispas 10 boeken te lenen in één van onze vestigingen. De OBA kennispas kun je als onderwijsprofessional gratis aanvragen in de webshop. Hier vind je ook meer informatie over de mogelijkheden die de kennispas biedt. Tot slot is er de mogelijkheid om e-books en luisterboeken te lenen via de onlinebibliotheek. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden. Met dit lidmaatschap hebben zij ook toegang tot het aanbod in de onlinebibliotheek.

Wanneer ontvangen de onderwijsinstellingen een factuur?

Voor alle instellingen geldt dat de factuur wordt verstuurd naar het opgegeven factuuradres dat is doorgegeven via de webshop en/of aan de contactpersoon binnen de OBA. De factuur wordt uiterlijk een maand na binnenkomst van de aanvraag verstuurd. Uitzonderingen hierop zijn cursussen, trainingen en adviesuren, deze worden apart gefactureerd. Aanvragen voor het volgende schooljaar (vanaf 1 juni van het jaar) worden pas vanaf 1 september gefactureerd. De betalingstermijn is 30 dagen.  

Ontvangen scholen korting op hun bestelling als ze die bestelling voor een bepaalde datum doen?

Scholen betalen voor elk product of dienst een redelijke prijs. Er zijn vooralsnog geen kortingen.

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op via school@oba.nl We helpen je graag verder.