Zes voorleestips voor ouders

zes voorleestips voor ouders

Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een (prenten)boek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. De OBA geeft je graag een aantal tips om het meeste uit deze speciale momenten te halen.

1 | Kies het juiste boek

Bij het kiezen van een boek helpt het om te bedenken wat op dit moment past bij de belevingswereld van je kind. Er speelt immers van alles, zoals een verjaardag die eraan komt, de komende vakantie, de seizoenen of een lievelingsdier. Of kies een boek dat aansluit bij een thema op school.

2 | Maak voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: ‘zo doen wij dat altijd’! Het is dan ook prettig voor hen om ook van het voorlezen een dagelijks ritueel te maken. Kies een vertrouwd moment, op een knusse plek waar weinig afleiding is. 

3 | Kies een boek dat net iets te moeilijk is

Het kan prettig zijn om van anderen, zoals ouders of OBA-medewerkers, te horen welke titels geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Overleg hierin en probeer het gewoon uit als je twijfelt over een boek. Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk best net een beetje te moeilijk mag zijn. 

4 | Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren, denken kinderen goed na over het verhaal en leren ze probleemoplossend te denken. 

5 | Leer van moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan help je je kind het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen. Of geef een voorbeeld of een vervangend woord, en herhaal dan opnieuw het lastige woord. Zo onthoudt het kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

6 | Laat je kind vertellen

Geef je kind de gelegenheid mee te praten als je het verhaal voorleest. Alle opmerkingen zijn goed, het kind heeft tenslotte een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kun je vervolgens weer op ingaan en zo blijft het kind betrokken bij het verhaal. 


Top 10 | Prentenboeken

top 10 e-books prentenboeken

Ook voor de allerkleinsten leen je e-books! We tippen 10 prachtige digitale prentenboeken die je als lid van de OBA direct leent en leest op je smartphone of tablet.

Veel voorleesplezier!