Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst is er voor leerlingen op de middelbare school. Boeken die je gaat lezen voor het vak Nederlands zijn te vinden in de OBA collectie. 

Om het makkelijk te maken, hebben we de beste titels alvast voor je klaargezet. In 12 van onze vestigingen kun je speciaal ingerichte "Lezen voor de Lijst" kasten vinden. En we helpen je natuurlijk ook graag met het uitzoeken van je titels of met vragen die je hebt over online lezen en luisteren via de Online Bibliotheek App. Bekijk hieronder bij welke OBA je bij jou in de buurt kunt langskomen. 

Als je leest voor je eindexamen, raden we je aan om je boeken ook nog even te checken met je docent. Zo weet je zeker dat je de juiste boeken kiest. 

In 3 stappen meteen aan de slag

Doe de niveautest

Stap 1: Wil je je leesniveau weten? Doe dan de niveautest. Binnen een paar minuten ben je klaar. Je weet dan je leesniveau en je krijgt direct de juiste boekentips. Zo is je lijst samenstellen een eitje.

doe de test

Zoek een boek op niveau

Stap 2: Klik op de link met jouw leeftijd en bekijk de lijst met geschikte boeken.

Lezen voor de lijst 12-15 jaar

Lezen voor de lijst 15-18 jaar

Lezen en luisteren voor je lijst

Stap 3: Nog veel te lezen voor je eindexamenlijst? Denk ook eens aan het online lezen van e-boeken of luisteren van luisterboeken. Download de online Bibliotheek-app. Zo kun je direct beginnen met lezen én luisteren waar je ook bent. Zelfs als je te laat op de fiets stapt.

download de app

Leestips | Inspiratielijstje voor je lijst

Handige tips: uittreksels en meer

blog Hoe lees je literatuur?

Soms is het nodig om wat dieper in een boek te duiken, of moet je zelf een verslag of uittreksel maken. Op deze pagina vind je tips & handige links naar recensies & uittreksels van heel veel boeken.

ik wil tips

Naar welke OBA moet je dan?

Digitale leestips

Denk ook eens aan het lezen van een e-book of luisterboek. Via de Online Bibliotheek app download je de titel van je keuze en begin je direct met lezen of luisteren. 


E-books & luisterboeken voor de lijst


Top 10: Boekverfilmingen

Wist je dat er ook Lezen voor de lijst-boeken zijn die verfilmd zijn? In deze top 10 hebben we er een paar voor je verzameld. Natuurlijk leen je het boek én de film bij de OBA.

naar de top 10