Literatuur lezen? De OBA geeft 4 tips

Tips voor het lezen van literatuur

Je hebt vast een favoriet spannend boek of stripverhaal, waar je meegenomen wordt in het verhaal en je je goed kunt verplaatsen in de hoofdpersoon. Met literatuur kan dat soms anders lijken. Het taalgebruik is vaak ingewikkelder, de thema’s liggen soms wat verder van je af en de boeken zijn meestal ook een stuk dikker. Het is dus niet gek als je er tegenop ziet om te beginnen aan de leeslijst voor school. Maar dat hoeft niet. Literatuur lezen kan namelijk ook heel leuk en interessant zijn. Met deze tips helpen we je op weg.

Weet je niet waar je moet beginnen? In onze OBA-vestigingen vind je kasten waar we de boeken voor je hebben verzameld, maar je kunt ook op oba.nl/lezenvoordelijst terecht voor tips en boekenlijstjes. Houd de lijst van school ernaast en je vindt zo een boek dat bij je past. Goed om te weten: je kunt ook e-books en luisterboeken lezen voor je lijst. 

Tip 1 | Wat wil je lezen voor je lijst?

Een literair boek lezen kan best een opgave zijn. Zeker als je het voor het eerst doet. Daarom is het goed om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Je hoeft geen verhaal over het leven van een zestiende-eeuwse boerenfamilie in Oost-Europa te lezen – tenzij dat je aanspreekt natuurlijk. Stel jezelf de vraag in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent. Word je bijvoorbeeld enthousiast van geschiedenis of van spannende verhalen? Probeer dit voor jezelf op papier te zetten, lees wat boekbeschrijvingen en vind iets dat bij je past. Zo wordt het makkelijker én leuker.

Tip 2 | Literatuur gelezen... en nu?

Wil je literatuur lezen, dan kun je erop rekenen dat er vraagtekens gaan ontstaan in je hoofd. Waar ging het nou precies over? Is alles echt gebeurd? Heeft de auteur meer geschreven? En wat zijn de belangrijkste thema’s en motieven? Om deze vragen te beantwoorden, is het goed om ze eerst voor jezelf op papier te zetten. Zo weet je precies waar je naar moet zoeken om het boek goed te kunnen begrijpen.

Zoeken kun je natuurlijk doen met een zoekmachine, maar er zijn ook heel handige databanken die je kunt gebruiken. Als lid van de OBA kun je bijvoorbeeld gratis gebruik maken van LiteRom en de Uittrekselbank, ook vanuit huis. Inloggen doe je met de inloggegevens die bij je OBA-pas horen (gebruikersnaam is je pasnummer: 2200000...)

Tip 3 | Recensies over literatuur lezen met LiteRom

LiteRom Nederlandstalige Literatuur heeft meer dan 43.000 recensies van boeken en artikelen over schrijvers. Deze recensies zijn allemaal gepubliceerd in Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen sinds 1900. Een recensie, of in het Engels review, is een (kritische) bespreking van een boek. Ze zijn er niet alleen over boeken trouwens, maar ook over films, muziek, theatervoorstellingen en zelfs games. De persoon die recensies schrijft heet een recensent en is meestal behoorlijk streng in zijn beoordeling. Dat laatste kan zomaar van pas komen als je op zoek bent naar een boek dat bij je past. 

ga naar LiteRom

Tip 4 | Vind meer info met de Uittrekselbank

Een andere handige bron is de Uittrekselbank, die bestaat uit bijna 4000 uittreksels en ruim 450 ‘portretten’ van schrijvers en boeken uit binnen- én buitenland. Hier vind je betrouwbare informatie voor je leesverslag. Niet alleen in de OBA, maar ook vanuit huis. Denk aan samenvattingen, informatie over personages, de onderliggende gedachte van een verhaal, uitleg over de schrijfstijl of de thematiek. Je kunt zoeken op auteur of titel, maar ook op jaartal of onderwijsniveau. Met deze informatie kun je niet alleen zelf het boek beter begrijpen, maar ook nog een ijzersterk verslag schrijven. 

Echt makkelijk: Als er een uittreksel beschikbaar is wordt dit direct getoond in de zoekresultaten op oba.nl. 

ga naar de Uittrekselbank

terug naar Lezen voor de lijst