De PlusKlas: breng jouw ideeën tot leven met technologie!

15 maart 2023 | 3D-printen, een drone bouwen of je eigen raceauto maken: een paar van de vele dingen die de PlusKlas van de Burgemeester de Vlugtschool de afgelopen periode heeft geleerd. Op 23 februari sloot de PlusKlas een jaar van experimenteren, programmeren en maken af. Verschillende kinderen uit groep 5, 6 en 7 hebben gewerkt aan projecten waar ze creatief leerden zijn met technologie. Het laatste project, waarbij de kinderen prototypes van speeltoestellen voor volwassenen maakten, hebben ze afgerond met een presentatie voor een echte jury, waarna ze hun Makers Certificaat ontvingen.

‘Hoe kun je volwassenen meer laten spelen?’ Dat is de vraag waar de PlusKlas van de Burgemeester de Vlugtschool zich de afgelopen periode mee bezig heeft gehouden. In zes weken tijd hebben de kinderen gewerkt aan ideeën om Plein ‘40-’45 een plek te maken waar volwassenen kunnen spelen. Onder begeleiding van Emer van Designathon Works en Maakplaats-coach Ernesta, bouwden de kinderen hun eigen prototypes van speeltoestellen voor het plein, zoals een springkussen voor volwassenen, een parcours met prijzen en een autovliegtuig. Ter afsluiting van de PlusKlas hebben ze hun prototypes voor de jury gepresenteerd in het Techlab van het Mundus College.

Het is belangrijk dat volwassenen meer spelen. Veel volwassenen werken namelijk te hard en hebben meer ontspanning nodig. Ook Gamzenur, leerling uit de PlusKlas, is het hiermee eens: “Wij vinden dat volwassenen meer moeten spelen. Ze werken te vaak over, wat voor veel stress kan zorgen.”

Aan de slag
Om uit te vinden wat de buurt nodig heeft, hebben de leerlingen eerst een veldonderzoek op Plein ‘40-’45 gedaan. Ze bekeken de ruimte en vroegen buurtbewoners waar er ruimte voor verbetering was. Veel mensen vertelden de kinderen dat ze het plein koud en ongezellig vonden. Hier moest dus wat aan gedaan worden.

Terug in de Maakplaats van OBA Slotermeer lieten de leerlingen hun creativiteit de vrije loop. Er is gebrainstormd over de nieuwe speeltoestellen en in kleine groepjes zijn de kinderen met hun prototype aan de slag gegaan: alles was mogelijk. De kinderen konden gebruikmaken van allerlei soorten materiaal en ze leerden werken met technologie en verschillende apparaten. “We hebben gesoldeerd met een soldeerbout. Deze was heel heet, en hiermee kon je metaal smelten en druppelen. Dan ging het roken en daarna was het aan elkaar vast.” Al snel werden er unieke prototypes gebouwd van rijdende raceauto’s, een werkend schietspel en een drone met lampjes.

Eindpresentatie en Makers Certificaat

Na zes weken experimenteren, bouwen en leren sloten de kinderen de PlusKlas af met een presentatie voor leerkrachten, partners en natuurlijk ouders. Ook aanwezig in het Techlab was de jury, bestaande uit Marissa Buur; gebiedsmakelaar van het winkelgebied van Plein ‘40-’45, en Bart Sabel; kunstenaar die zich specialiseert in bewegende kunstwerken. De juryleden stelden kritische vragen over de prototypes en gaven de leerlingen feedback op hun creaties.

Marissa: “De kinderen zijn echt met creatieve oplossingen gekomen, en vaak zelfs met een stappenplan erbij. We gaan de ideeën zeker meenemen bij de verbetering van het plein.” Bart gaf aan dat hij het knap vond hoe in elk prototype een vorm van beweging zat, zoals werkende autowielen, een propeller en een opengaande deur. Ter afsluiting ontvingen alle kinderen hun Makers Certificaat.

Ook Roel Spits van andersom.amsterdam en Yannick van Balen van Cultura Nederland, partners van de Mokum Maakcoalitie, waren aanwezig. Er zijn veel unieke ideeën gepresenteerd, vond Roel. “Kinderen kijken heel anders tegen dingen aan dan volwassenen. Dit zorgt voor veel originele ideeën waar we misschien wel iets mee kunnen. Dit soort ideeën zijn ook heel erg belangrijk voor de bewoners in de buurt en hun omgeving.”

Leerlingen Lina en Gamzenur vertellen veel te hebben geleerd in het afgelopen jaar: “We hebben leren 3D-printen, solderen en nog veel meer. Het was superleuk.” Het doel van de PlusKlas is samen met kinderen een betere wereld ontwerpen. Door middel van maakonderwijs hoopt de Mokum Maakcoalitie kinderen op een creatieve manier en spelenderwijs meer te leren over technologie. Want alleen als we ons actief verhouden tot de moderne wereld met haar complexe technologie, zal het ons lukken die wereld leefbaar te houden en duurzaam te ontwikkelen. En wat hebben we daarvoor nodig? Juist: makers.

PlusKlas voor elk kind is een samenwerking tussen de Mokum Maakcoalitie en de Burgemeester de Vlugtschool, en komt tot stand met steun van Stadsdeel Nieuw-West / Gemeente Amsterdam. De Mokum Maakcoalitie bestaat uit: OBA, de Waag, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam. NEMO Science Museum, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Cultura Nederland, Next Nature Network en de W&T kennismakelaars van de gemeente Amsterdam.