De PlusKlas: het hele jaar lang programmeren, maken en experimenteren op school

18 maart 2022 | Het is tijd voor deel 2 van de minimaakcarrousel in Maakplaats 021 Slotermeer! Op 3 maart maakten ruim 150 leerlingen van de Burgemeester de Vlugtschool in korte workshops kennis met het aanbod van zes culturele organisaties die zijn aangesloten bij de Mokum Maakcoalitie. Smaakt dit naar meer, dan kunnen leerlingen uit groep 5, 6 en 7 zich inschrijven voor de Plusklas, waar ze zich een jaar lang verdiepen in creatieve technologie en maakonderwijs.

In het leescafé van OBA Slotermeer wordt vandaag niet veel gelezen: op de tafels liggen lijmpistolen, karton, naald en draad en veel, heel veel rietjes voor de volgende workshop. Onder begeleiding van Catoo (coach bij Maakplaats 021) en Wilco (vakdocent bij Cultura Nederland) leren de kinderen een robothand te maken die kan bewegen. De kinderen trekken hun eigen hand over op karton en knippen die uit.

Met het lijmpistool worden afgeknipte rietjes op de vingers geplakt om vingerkootjes te maken. Door er draad doorheen te trekken, kunnen alle vingers afzonderlijk bewegen. Er sneuvelen een aantal (kartonnen!) vingers deze ochtend, maar gelukkig is dat helemaal niet erg. Fouten maken mag, daar leer je van. Dat vindt ook Amana, die samen met haar klasgenootje Aïda meedoet aan deze workshop. “Waarom ik meedoe vandaag? Omdat ik een kunstenaar ben.”

In de workshopruimte aan de andere kant van de bibliotheek wordt ook kunst gemaakt. Filmmakers in de dop schieten hier onder begeleiding van docent Dicky van Cinekid hun eigen one-minute-film. Wat je daarvoor nodig hebt? Yusuf weet het wel: een filmklapper! Dicky heeft er één bij zich. Yusuf is vooral een gameliefhebber, maar weet ook een fragment van Charlie Chaplin te herkennen.

Na een uitleg over filmshots en perspectief mogen de kinderen de bibliotheek in om zelf een aantal scènes te filmen. Geluid klaar? Camera klaar? Actie! De groepjes draaien hun hand niet om voor een totaalshot of een close-up en schakelen net zo makkelijk van vogel- naar kikvorsperspectief.

Met gierende banden door de bibliotheek

NewTechKids biedt bootcamps in techniek- en informaticaonderwijs voor basisschoolleerlingen aan. Vandaag gaan de leerlingen van de Burgemeester de Vlugtschool hun eigen auto van de toekomst bouwen én zelf laten rijden. Samen met NewTechKids-oprichter Deborah en workshopdocent Bob denken ze na welke sensoren en motoren zo’n auto nodig heeft, en daarna leren ze de auto programmeren met de software van LEGO Mindstorms. ‘LEGO Mindstorms werkt heel intuïtief. Veel kinderen hebben dan ook al snel door hoe je door verschillende blokjes te verslepen, kunt programmeren wat de auto gaat doen: welke kant hij op rijdt, hoe lang hij doorrijdt en hoe snel de auto beweegt’, vertelt Deborah. Vooral dat laatste spreekt tot de verbeelding; al snel rijden de robotauto’s met gierende banden het workshoplokaal uit.

De ochtend komt ten einde. Met een tas vol ontwerpen en een hoofd vol ideeën verlaten de leerlingen van de Burgemeester de Vlugtschool de OBA. En de rust keert terug in de bibliotheek. Inmiddels is de PlusKlas van start gegaan en wordt er een jaar lang gemaakt, gebouwd, geprogrammeerd en ontworpen. De Maakcarrousel wordt in februari 2023 feestelijk afgesloten met een eindpresentatie in het TechLAB van het Mundus College.

De PlusKlas is een samenwerking tussen de Mokum Maakcoalitie en de Burgemeester de Vlugtschool, en komt tot stand met steun van Stadsdeel Nieuw-West / Gemeente Amsterdam. De Mokum Maakcoalitie bestaat uit: OBA, de Waag, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam. NEMO Science Museum, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Cultura Nederland, Next Nature Network en de W&T kennismakelaars van de gemeente Amsterdam. 

Foto's door Anke van der Meer.