Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Hoe word je 'data fluent'? Deze klas van het Mundus-college gaat op onderzoek

6 mei 2022 | Op woensdag 20 april ging op het Mundus-college de eerste workshop van de 10-delige lessenreeks ‘NetApp Data Explorers’ van start. Leerlingen van de zogenaamde EOA-klas (eerste opvang anderstaligen) leren in 10 weken hoe ze ‘data fluent’ kunnen worden – hoe ze vloeiend ‘data’ leren spreken.

Data is overal – van de films die we bekijken tot de medicijnen die artsen voorschrijven. Datageletterdheid is daarom niet alleen belangrijk voor de toekomstige loopbanen van de jongeren, maar voor de aanpak van sociale- en maatschappelijke problemen. Bovendien worden datakennis en -vaardigheden nog onvoldoende onderwezen in het klassieke onderwijscurriculum.

In de eerste lessen van het programma maken de leerlingen kennis met "databewegingen" die ze gebruiken om zowel een internationale als een lokale gegevensverzameling te onderzoeken. De leerlingen leren hoe gegevens in de echte wereld worden gebruikt, én bereiden zich voor op hun eigen onderzoek.

De laatste lessen zijn gericht op het Data Explorers-project, waarbij leerlingen in teams een attribuut uit een lokale dataset onderzoeken. Cybersoek- en maakplaatscoaches en vrijwilligers van NetApp zorgen voor begeleiding tijdens het project. In les 10 geven de teams een presentatie aan een panel van vrijwilligers waarin ze hun bevindingen toelichten én zijn we een aantal junior data-experts rijker.

NetApp is een wereldwijd bedrijf met 11.000 medewerkers dat met software, technologiesystemen, cloudservices en data-expertise haar klanten helpt om goed met data om te gaan. Ga voor meer informatie over NetApp naar www.netapp.com.