Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Maak de Markt: Maakplaats 021 op het Maydan Festival

6 mei 2022 | ‘Een Star Wars-lampje, een 3D-geprinte sleutelhanger, een telefoonhouder uit de lasersnijder… En natuurlijk het Spiderman-masker! Zelf met de naaimachine gemaakt.’ Trots somt Rayan de creaties in de marktkraam van zijn hand op. Hij is bijna helemaal uitverkocht. Ook Fawzi is blij. Zijn eerste verkoop was aan zijn moeder, maar nu heeft hij ook een ‘echte’ klant gehad.

Waar dit zich afspeelt? In de Maakplaats-marktkraam op Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West. Van 2 tot en met 5 mei wordt dit plein omgetoverd tot festivalterrein en viert de buurt er het Maydan Festival. Een festival dat drie traditionele vieringen en een herdenking, allemaal afkomstig uit verschillende culturen, met elkaar verbindt door verhalen, kunst, muziek, film en ambacht. En daar mag Maakplaats 021 natuurlijk niet ontbreken!

Op maandag 2 mei is het Eid ul Fitr, de dag van gastvrijheid en barmhartigheid. Op die dag opent de Maakplaats-marktkraam haar deuren. Samen met Maakplaats-coaches Catoo, Remko en Nina werkten de kinderen in Maakplaats 021 Slotermeer de afgelopen weken hard aan producten om op de markt te verkopen. Met de lasersnijder, 3D-printer en vinylsnijder, maar ook gewoon met de naaimachine. Ook de aankleding van de kraam en de flyers maakten ze zelf. De opbrengsten van de verkoop gaan naar een goed doel dat de kinderen zelf gekozen hebben: een dat mensen helpt die geen veilig thuis meer hebben en hun land moeten verlaten.

Chahim, die samen met zijn moeder het Maydan Festival bezoekt, wil niets kopen, maar liever zelf iets maken. Gelukkig kan dat ook: daar is de Maakplaats tenslotte voor. Onder begeleiding van de Maakplaats-coaches zijn er workshops maantjes beschilderen en vredesduiven vouwen. Chahim krijgt er geen genoeg van: hij heeft een stapel van tien felgekleurde vredesduiven voor zich liggen.

Amina en Nadine gaan liever maantjes beschilderen, net als Kenza. Alle beschilderde manen worden als echte kunstwerken opgehangen in het winkelcentrum op het plein; kunst voor de buurt, door de buurt. Kenza is er nog niet klaar voor om afscheid te nemen: samen met haar moeder rent ze achter de stapel maantjes aan die richting het winkelcentrum gaan, om haar kunstwerk te redden.

Na een gezellige, drukke middag gaat de Maakplaats-kraam weer sluiten. Youssef (11) is tevreden: zijn lampje en Spongebob-telefoonhouder zijn verkocht. “Ik vond het leuk om te doen. Wij hebben nu plezier, en later hebben vluchtelingen er ook plezier van, omdat we hen helpen met het geld.”

Foto door Anke van der Meer.