Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Waterraketten bouwen en kleding versieren tijdens de Maakzomer

6 september 2023 | Het was weer een zomer vol maken, knutselen en experimenteren bij de OBA. In de Maakplaats waren er allerlei creatieve activiteiten en workshops voor kinderen. Van borduren tot raketten bouwen; voor iedereen is er wel iets leuks te doen.

Je saaie zomerkleding opvrolijken? In augustus vond er een tweedaagse zomerworkshop ‘Borduren op textiel’ plaats bij OBA Staatsliedenbuurt. Tijdens deze workshop gaven zeven kinderen hun kleding weer een nieuw leven met naald en draad. Een spijkerjasje, een tas of een portemonnee: alles was mogelijk. Onder begeleiding van Maakplaats-coaches Katrin en Li-Shi leerden de kinderen borduren en maakten ze de mooiste patronen.

De kinderen gingen meteen enthousiast aan de slag. Amante vertelde: “Ik maak een basketbal. Ik heb mijn hele leven op basketbal gezeten, dus ik vind dat wel mooi op mijn spijkerjasje.” Ook Safiya maakte een uniek patroon op haar jasje. ‘Ik ben een Yami Yami no Mi aan het borduren”, vertelt ze. “Dat is een speciale vrucht uit mijn lievelingsserie One Piece. Hij ziet er gek uit, maar is daardoor heel mooi om te maken.” Na afloop mochten de kinderen hun creaties mee naar huis nemen. Was hij nog niet af? Geen probleem, dan nemen ze hem bij de volgende workshop weer mee.

Ook bij OBA Javaplein werd er hard geknutseld in de Maakplaats. Op 10 augustus konden de kleine makers hun eigen waterraket bouwen. Hoe je die bouwt? Met een waterfles, schaar en lijmpistool kom je al heel ver. “Eerst knipte ik de vleugels uit en daarna plakte ik ze op de fles. Ik heb zes vleugels gemaakt, want dan vliegt hij hoger”, vertelt Rosalind.

Nadat alle raketten af waren, was het tijd om ze te testen. Door de raket met water te vullen, hem af te sluiten met een kurk met een ventiel erin en aan te sluiten op een fietspomp, kon hij afgeschoten worden. De kinderen pompten hun raketten op en zo schoten de raketten één voor één de lucht in: een prachtig gezicht met veel rondspattend water. Aan het einde van de workshop namen de kinderen hun raket mee naar huis, waar ze hem zelf nog heel vaak kunnen afschieten.

Foto's door Reza Zuiderdijn.