Jongeren 12 jaar en ouder


Jongeren 12 jaar en ouder

Op deze pagina vind je informatie over lezen, leren en studeren voor jongeren bij de OBA. Wist je dat de OBA ook activiteiten en workshops organiseert? 


Beste Boek voor Jongeren 2021

Een zeskoppige jongerenjury heeft tijdens de Boekenweek van Jongeren twee winnaars bekend gemaakt. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig ontving Confrontaties, het debuut van Simone Atangana Bekono, de prijs. In de categorie Vertaald koos de jury voor Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys.

Een duidelijke winnaar. Dit boek stond heel sterk in zijn eigen schoenen en vroeg om niemands goedkeuring, net als de hoofdpersoon Salomé Atabong, en toch was het voor iedereen duidelijk dat het boek en Salomé winnaars waren die dat ook hoorden te zijn.

— Jongerenjury over Confrontaties

 • Confrontaties

  Simone Atangana Bekono

  De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een zomermiddag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar...

  E-book

  Bekijk details van Confrontaties

 • Stilte heeft een eigen stem

  Ruta Sepetys

  Na Schaduwliefde en Zout van de zee komt Ruta Sepetys met Stilte heeft een eigen stem, over de Spaanse burgeroorlog. In geweldige, soepele zinnen vertelt ze over een onvergetelijke liefde tussen twee jongeren die ieder op hun eigen manier betrokken raken bij een duister geheim uit de tijd van generaal Franco. Madrid, 1957. De Spaanse bevolking gaat...

  E-book

  Bekijk details van Stilte heeft een eigen stem

 • Confrontaties

  Simone Atangana Bekono

  Salomé Atabong (16, ik-persoon) zit een maand vast in een jeugddetentiecentrum omdat ze twee klasgenoten heeft mishandeld, nadat ze haar discrimineerden en kleineerden. Ze denkt na over wat er mis is gegaan, wie er nou eigenlijk schuldig is en waaraan. Ook maakt ze zich zorgen over haar familie. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Confrontaties

 • Stilte heeft een eigen stem

  Ruta Sepetys

  Madrid, 1957. De Amerikaanse Daniel (18) is met zijn ouders in Spanje, waar zijn moeder is geboren. Hij is altijd aan het fotograferen. Als hij Ana ontmoet, wordt hij geconfronteerd met de angst, armoede en onderdrukking van de bevolking tijdens het Franco-regime. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stilte heeft een eigen stem


E-books getipt via #Boektok en #Boekstagram

 • Auxiety

  Dieuwertje Heuvelings

  Je begrijpt het niet. Ik heb dit nodig, weet je hoeveel shit er nog steeds over me gezegd wordt? Ik heb cijfers nodig, cijfers liegen niet. 'Een muzikale pageturner over het gewicht van succes.' - ALI B 'Dit boek is voor de liefhebber van literatuur, muziek én maatschappelijke vraagstukken.' - TIM HOFMAN 'Geheime liefdes, grote ego's en angst om jezelf...

  E-book

  Bekijk details van Auxiety

 • Een lied voor Achilles

  Madeline Miller

  De Griekse mythologische held Achilles vat een bijzondere vriendschap op voor een jongeling die door zijn vader op ca. 12-jarige leeftijd is opgenomen na door zijn eigen vader te zijn verbannen.

  E-book

  Bekijk details van Een lied voor Achilles

 • Het eeuwige leven

  Matt Haig

  Een man, die ruim 400 jaar oud is en er uitziet als een 40-jarige, heeft alles al gezien en meegemaakt; het enige dat hij niet moet doen is verliefd worden.

  E-book

  Bekijk details van Het eeuwige leven

 • Nooit meer

  Colleen Hoover

  ‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles...

  E-book

  Bekijk details van Nooit meer

 • Kraai & koninkrijk

  Leigh Bardugo

  Kaz Brekker en zijn bende keren terug in het tweede deel uit De Kraaien-duologie . In List en leugens introduceerde Leigh Bardugo een compleet nieuwe cast in de wereld van de Grisha, en gelukkig voor ons is ze nog niet klaar met Kaz, Nina, Matthias, Inej, Jesper en Wylan. Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem...

  E-book

  Bekijk details van Kraai & koninkrijk

 • Gesprekken met vrienden

  Sally Rooney

  Een jonge vrouw en haar ex-vriendin brengen samen haar poëzie op podia in Dublin en belanden in een vierhoeksverhouding met een fotografe en haar man.

  E-book

  Bekijk details van Gesprekken met vrienden

 • Daisy Jones & The Six

  Taylor Jenkins Reid

  Het wel en wee van een Amerikaanse popgroep vanaf de start, hun grote successen in de jaren zeventig en hun einde na het vertrek van de zangeres.

  E-book

  Bekijk details van Daisy Jones & The Six

 • De vervlogen helft

  Brit Bennett

  De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders:...

  E-book

  Bekijk details van De vervlogen helft

 • Vijf stappen van jou

  Mikki Daughtry, Rachael Lippincott, Tobias Iaconis

  Stella (ik-figuur) heeft taaislijmziekte en brengt veel tijd door in het ziekenhuis. Om in aanmerking te komen voor een longtransplantatie, houdt ze zich strikt aan haar medicijnschema. Dan komt de rebelse Will (17, ik-figuur) bij haar op de afdeling. Hij schopt haar hele leven overhoop. Vanaf ca. 15 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Vijf stappen van jou

 • Daar waar de rivierkreeften zingen

  Delia Owens

  Als een jong meisje opgroeit in de moerassen van North Carolina blijkt het leven vol gevaren te zijn.

  E-book

  Bekijk details van Daar waar de rivierkreeften zingen

 • Waar het licht is

  Jennifer Niven

  Violet en Finch (17, afwisselend ik-figuur) ontmoeten elkaar boven op de klokkentoren van school. Allebei overwegen ze er vanaf te springen. Finch leert Violet opnieuw van het leven te genieten. Maar lukt hem dat zelf ook? Vanaf ca. 15 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Waar het licht is

 • Ik geef je de zon

  Jandy Nelson

  De 13-jarige Jude en Noah zijn als tweeling onlosmakelijk met elkaar verbonden, hoe verschillend ze ook zijn. Maar drie jaar later is alles anders. Wat is er gebeurd? Vanaf ca. 15 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Ik geef je de zon

 • Rood, wit en koningsblauw

  Casey McQuiston

  "Het is bijna onmogelijk om mee te maken hoe Alex voor Henry valt zonder zelf verliefd op hem te worden – op hen allebei, én op dit briljante, geweldige boek." Dat schreef de New York Times Book Review bij verschijning van 'Rood, wit en koningsblauw' van Casey McQuiston. Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry,...

  E-book

  Bekijk details van Rood, wit en koningsblauw

 • De stilte van de vrouwen

  Pat Barker

  De Ilias van Homerus, het klassieke epos over de twist tussen Achilles en Agamemnon over prinses Briseïs in de Trojaanse Oorlog, wordt verteld vanuit het perspectief van Briseïs.

  E-book

  Bekijk details van De stilte van de vrouwen

 • Toen God een konijn was

  Sarah Winman

  Een meisje uit een excentriek gezin wordt met vallen en opstaan volwassen, waarbij haar oudere broer een grote rol speelt.

  E-book

  Bekijk details van Toen God een konijn was

 • Meisje, vrouw, anders

  Bernardine Evaristo

  Het verhaal van twaalf onderling met elkaar verbonden personages in de 20e en 21e eeuw, allemaal Brits, meest vrouw, zwart en tussen de 19 en 93 jaar oud.

  E-book

  Bekijk details van Meisje, vrouw, anders

lees het blog '5 veelbelovende boekentips die populair zijn op #BookTok'

Makkelijk een boek vinden

Lezen voor de lijst

In de OBA vind je een grote collectie boeken voor Lezen voor de lijst. Er zijn 12 vestigingen waar speciale kasten met deze boeken staan, er is er dus vast één bij jou in de buurt.

lees meer over Lezen voor de Lijst bij de OBA

Podcasts

bekijk de podcasts van de OBA

Op zoek naar boekentips of mooie verhalen of ben je benieuwd naar de avonturen van hiphopcollectief SMIB? De OBA heeft de leukste podcasts voor je verzameld.

E-books & luisterboeken

e-books en luisterboeken gratis lenen met de online Bibliotheek-app

Een spannend verhaal of even lekker lachen. In een goed e-book of luisterboek ga je helemaal op. Als je lid bent van de OBA leen je ze gratis e-books in een handige app.

Blogs & vlogs

lees meer over boekenbloggers en- vloggers

Boeken, boeken en nog meer boeken! Kan je er niet genoeg van krijgen? Mooi. De OBA heeft de leukste boekenbloggers en -vloggers voor je op een rijtje gezet.

Werkstuk of spreekbeurt

bekijk Werkstuk & spreekbeurt in de Jeugdbibliotheek

Zoek je een origineel onderwerp voor je spreekbeurt, wil je je verdiepen in de samenleving of mis je nog informatie voor je werkstuk? De Jeugdbibliotheek helpt je op weg!

Geschiedenishuiswerk?

ga naar Delpher

Bekijk ruim 120 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Bijvoorbeeld een krant uit je geboortejaar of een artikel uit de 17e(!) eeuw.

Theorie leren

lees meer over theorie leren

Op Theorie.nl kun je je theorie-examen voor auto, bromfiets en motor oefenen op een makkelijke en overzichtelijke manier. De examens zijn actueel en conform de CBR-wijze.

Vind informatie online

Oefenen voor je autotheorie, op zoek naar een uittreksel of beter leren rekenen of spellen? Met de online databanken van de OBA kom je makkelijk verder!

ga naar de online databanken

Oproep!

Heb jij een leuk idee voor een activiteit over boeken, kunst of cultuur. Stuur dan een mailtje naar t.vrede@oba.nl voor een afspraak.