maaksymposium

Maaksymposium

Ben jij een maker? Werk je in het maakonderwijs? Of heb je interesse in het maakonderwijs en wil je op jouw school meer aandacht besteden aan kunst, wetenschap en technologie?

Kom dan dinsdag 14 november naar hét Maaksymposium van 2023!


Middagprogramma

De Mokum maakcoalitie organiseert dit najaar samen met partners uit het hele land hét maaksymposium van 2023. Niet alleen in de OBA, maar ook op andere locaties in Amsterdam én in het land zijn er workshops, masterclasses, lezingen en co-sessies. Er zijn programma’s specifiek voor docenten, voor schooldirecteuren, voor creatievelingen en makers, voor onderzoekers, voor studenten, voor museumdocenten en voor maakplaats-coaches. 

Het middagprogramma vindt plaats tussen 15.00 en 18.30 uur op verschillende locaties in de stad en in het land.

Nieuwsgierig naar het programma?

Hieronder vind je een overzicht.

Avondprogramma

’s Avonds tussen 19.30 en 21.30 uur worden verschillende presentaties gegeven en gaan we met professionals uit het maakonderwijs in gesprek. Met diverse sprekers, interactieve intermezzo’s en een prikkelend debat met stellingen over maakonderwijs onder leiding van Astrid Poot.

Te gast in het OBA Theater zijn onder andere:

  • Astrid Poot, creatief denker en maker, host en moderator van de avond.
  • Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid en ethiek bij stichting Kennisnet, leidt als keynote spreker het programma in en geeft ons een opdracht voor de avond mee.
  • Hanne Voldborg Andersen, Ph.D. & National Coördinator talks about Creators of the Future: The Significance of Maker Education in Today's Learning. A perspective from FabLab@SCHOOLdk
  • Paulo Blikstein, Associate Professor, Columbia University and Fablearn Program Director talks about Maker Education as a Space of Resistance
  • Emiel Heijnen & Melissa Bremmer, lectoraat Kunsteducatie AHK, presenteren ArtSciences Unlocked: maakonderwijs voor jongeren met autisme.
  • Inka de Pijper, NEMO, vertelt in samenwerking met Samil Cakmak, programmeur van Studiezalen, over het belang van werken met communities in de buurt.
  • Remke Klapwijk, TU Delft, en Monique Pijls, HvA, belichten ruimtelijk inzicht in maakonderwijs aan de hand van voorbeelden binnen en buiten Nederland. Gebaseerd op: Maker Education Meets Technology Education – Reflections on Good Practices | Brill
  • Anneke Willemsen & Jacqueline Liesdek-Kars, kunstvakschool IVKO, presenteren hoe zij maakonderwijs hebben geïntegreerd in hun dagelijkse lespraktijk.
  • Teike Asselbergs, The Beach, en Pieter Bosman, IKC Het Talent, vertellen over alle vormen van samenwerking die er bestaan tussen hun organisaties.
  • Jacqueline Liesdek-Kars (Kunstvakschool IVKO), Martine van de Sandt (Alan Turing),  Maarten Lammers (OBA School) en Joffrey Wammes (Het Houtens) gaan onder leiding van Astrid Poot in gesprek over de vrije speelse ruimte: is die er nog wel met alle inhoud die we in het maakonderwijs willen onderbrengen?

Voor wie wil, is het mogelijk om vanaf 18.00 uur, voor de start van het avondprogramma, te genieten van een lopend buffet bij Babel, het OBA-restaurant.

Ben je geïnteresseerd? Zorg dan dat je erbij bent op 14 november!

meld je aan voor het avondprogramma


In de OBA

Hieronder zie je welke activiteiten er allemaal in de OBA te doen zijn tijdens het maaksymposium. Van filmeducatie in de klas tot digitale geletterdheid en datavisualisatie, het komt allemaal voorbij!

Data Explorers Experience

Teaching digital literacy in primary school

Filmeducatie in de klas

Maak-it!

Masterclass Maakeducatie en Jeugdparticipatie met starttijd 15:00 uur

Masterclass Maakeducatie en Jeugdparticipatie met starttijd 17:00 uur

Binnen Amsterdam

Landelijk

Er zijn ook interessante workshops georganiseerd in Arnhem, Breda en Den Bosch.  

Arnhem 
Fablearn Dialogues 2023

Conferentiedag maakonderwijs 15 november: 'Hands On – Minds On - Hearts On'

Breda/Makersbase/Nieuwe Veste 

Uitkomsten subsidietraject Kunst & Technologie

Den Bosch/ Huis 73
Hackers de Baas - workshop voor docenten


Bekijk hier de aftermovie van het Maaksymposium 2022.


Het Maaksymposium wordt georganiseerd in samenwerking met:
OBA, De Mokum Maakcoalitie, Probiblio, AHK kunsteducatie/CASE (Centre for Arts & Sciences Education), HVA, IPabo, Waag, AHK, HAN, HR, Tetem, Rijnbrink, NEMO Science Museum, Stadslab Rotterdam, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Cultura Nederland, Huis73, Knooppunt Technologie 073 en Codekids, NetApp, Techcampus en Tasc, Makersbase/Nieuwe Veste Breda.