Read2Me!

Read2Me! is de landelijke voorleeswedstrijd voor het voortgezet onderwijs. Deze populaire leesbevorderingscampagne heeft als doel het vergroten van het leesplezier van leerlingen en het bevorderen van het lezen van jeugdliteratuur.

Op deze pagina vind je meer informatie over het programma, van aanmelding tot het meedoen met de klas.

Wat is Read2Me?

Read2Me! is een landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassen waar álle middelbare scholen in Amsterdam zich via de OBA voor kunnen inschrijven. Leerlingen lezen hun favoriete fragment voor uit een zelfgekozen, recent jeugdboek. Deelnemende scholen selecteren ieder hun beste voorlezer, deze schoolwinnaars nemen het vervolgens tegen elkaar op in de Amsterdamse finale in OBA Oosterdok.

De beste voorlezer van Amsterdam neemt deel aan een wedstrijd op provinciaal niveau, en gaat misschien wel door naar de landelijke finale. De wedstrijd wordt dus georganiseerd in 4 rondes: de schoolronde, de Amsterdamse ronde, de provinciale rond en ten slotte de landelijke ronde. Wie daar als winnaar uit de bus komt mag zichzelf de beste voorlezer van Nederland noemen!

Het kan natuurlijk zijn dat de school met meerdere brugklassen deelneemt. Dan adviseren we om voor de schoolronde nog een klassenronde te organiseren.In de schoolronde, de bibliotheekronde en de provinciale ronde lezen de leerlingen voor uit een boek dat qua belevingswereld en niveau bij hen past. In de landelijke finale geldt een extra regel. Dan moet een leerling voorlezen uit een boek dat past bij de historische canon. 

Planning

Hieronder vind je schematisch de planning. De data die bij de activiteiten horen die door de scholen zelf wordt uitgevoerd zijn suggesties. De Amsterdamse, provinciale en landelijke finales staan vast.

bekijk hier de planning voor Read2Me (pdf)

Deelname

Deelname aan Read2Me! is gratis. Inschrijven kon tot 20 oktober 2023 via de webshop.

ga naar de webshop

Read2Me!-introductieles

Ter voorbereiding op deelname aan de voorleeswedstrijd Read2Me! is het mogelijk per klas een Read2Me!-introductieles te volgen. Een OBA-medewerker vertelt de leerlingen alles over de wedstrijd, gaat met hen aan de slag om spannende (voor)leesboeken te vinden in de bibliotheek en deelt de fijne kneepjes en geheime tips van het voorlezen. De introductieles is optioneel voor deelnemers aan Read2Me! en te boeken via de webshop.

bekijk de introductieles in de webshop

Bekijk het filmpje over de voorleeswedstrijd

In de OBA vindt jaarlijks de Amsterdamse finale van de voorleeswedstrijd Read2me! plaats. Hoe werkt de voorleeswedstrijd precies? En wat zijn tips voor als jij gaat voorlezen? In deze video wordt het uitgelegd. 


Materiaal voor in de klas

1. Lesmateriaal

Hieronder kun je de pdf van de voorbereidende lessuggestiedownloaden. 

download het lesmateriaal

2. Juryformulier

Het juryformulier voor docenten om te gebruiken bij de klassen- en schoolrondes kun je hieronder downloaden. 

download het formulier

3. Tips voor docenten en leerlingen

Alle voorleestips voor docenten en leerlingen kun je hieronder downloaden. 

download de tips

4. Promotiemateriaal

Een Read2me! poster om te gebruiken voor promotie in school kun je hieronder downloaden.

download de poster

5. Boekentips

Op de hoogte blijven van de meest recente jeugdtitels en jonge jury boeken? Raadpleeg dan de volgende websites: