Meer dan 4000 lidmaatschapspassen voor leerlingen in Zuidoost

Gepubliceerd op: 31 oktober 2022 10:53

De komende tijd krijgen alle basisschoolleerlingen in Amsterdam Zuidoost een eigen lidmaatschapspas van de OBA aangeboden. Al meer dan 4000 leerlingen uit dit stadsdeel zijn geïnteresseerd in ontvangst van een eigen pas. We trapten af met drie scholen die hun pasje feestelijk overhandigd kregen. Hiermee blijven ze tot en met 18 jaar automatisch lid van de OBA en kunnen ze direct naar een OBA-vestiging in de buurt.

‘Een OBA-jeugdlidmaatschap is voor ieder kind gratis, maar juist door het uitreiken van fysieke pasjes willen wij de drempel om ook daadwerkelijk een bezoek te brengen aan de bibliotheek verlagen’, aldus Maarten Lammers (programmamanager OBA School). 

Het ‘passenfeest’ werd gehost door presentator, influencer, muzikant, acteur en YouTuber Défano Holwijn. Hij nam de kinderen op een enthousiaste manier mee door het rijke aanbod van de bibliotheek en stond ook stil bij zijn eigen liefde voor lezen en voor de Bijlmer, de woonwijk in Zuidoost waar hij zelf geboren en getogen is. De aanwezige scholen namen daarnaast symbolisch de allereerste ledenpas in een uitvergrote vorm in ontvangst van Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Zuidoost. Zij benoemde in haar speech het volgende mantra: ‘lees zoveel mogelijk, leer zoveel mogelijk en laat zoveel mogelijk van je horen.’ Hiermee benadrukt ze dat taal helpt om jezelf goed te kunnen uiten en om elkaar beter te begrijpen en zo nader tot elkaar te komen.

Zonova als eerste samenwerkingspartner

Scholengroep Zonova is met 19 basisscholen verantwoordelijk voor een ruime meerderheid van het totale basisonderwijs in Zuidoost. Zij hebben dit passeninitiatief als eerste omarmd omdat zij vinden dat ieder kind de kans moet krijgen om te groeien en om talenten te ontplooien. Taal speelt bij die ontwikkeling een sleutelrol. ‘Als we het leesplezier bij de leerlingen kunnen vergroten, komt dat de taalvaardigheid ook ten goede. Wij juichen een actie als deze dan ook ontzettend toe. Het valt mooi samen met al onze andere initiatieven om leerlingen te enthousiasmeren voor lezen en de bibliotheek’, aldus Harry Dobbelaar, bestuurder bij Zonova. In samenwerking met Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost zijn alle scholen in Zuidoost benaderd voor deelname. Dit leverde heel veel interesse op en de aanmeldingen voor het krijgen van een eigen pasje stijgen nog steeds.  Na deze succesvolle kick-off in Zuidoost heeft de OBA de ambitie om het overhandigen van lidmaatschapspasjes ook in andere delen van de stad en in samenwerking met andere scholengroepen te organiseren.  

Amsterdams leesoffensief

De scholenactie is onderdeel van het overkoepelende ‘Amsterdamse Leesoffensief’. Met dit offensief wil de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de OBA en Amsterdamse scholen de leesvaardigheid bevorderen, de woordenschat vergroten en bovenal het plezier in lezen bij kinderen aanwakkeren. Tegelijkertijd valt de passenactie ook onder de paraplu van het ‘Masterplan Zuidoost’. Dit plan is opgezet door de gemeente in samenwerking met onderwijs, woningbouwverenigingen, welzijnsinstellingen, politie, bewoners en andere organisaties en ondernemers die allemaal te maken hebben met dit stadsdeel. Het ‘Masterplan Zuidoost’ heeft als doel om met elkaar te werken aan verbeteringen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en veiligheid in dit gedeelte van Amsterdam.