5 leestips van SMIB’s SOORTKILL

Gepubliceerd op: 18 juni 2020 12:48

Na de dood van George Floyd werd over de hele wereld geprotesteerd tegen racistisch geweld en discriminatie. SOORTKILL van SMIB deelt 5 leestips uit de SMIB-collectie van de OBA, die interessant zijn voor een beter begrip van de Black Lives Matter-beweging en de demonstraties in Nederland.

 

 

 

 

Deze klassieker gaat over de oorsprong en historie van de zwarte beschaving. Het idee dat je krijgt als je in het westen opgroeit is dat zwarte mensen zowat zijn ontstaan in een slavenrol. Hier is niks van waar. Want voordat het Westen middels kolonialisme begin 17e eeuw zichzelf begon op te bouwen, reisden de Moren honderden jaren door heel Europa (met name Spanje & Portugal) om kennis te verspreiden onder andere over wiskunde, geneeskunde en natuurkunde.

Mensen die terugkeren uit een oorlog of in aanraking komen met oorlog of andere heftige of traumatische ervaring hebben, worden snel geholpen en krijgen psychische hulp. Maar voor de psychische problemen die het gevolg zijn van 300 jaar slavernij is geen aandacht. Terwijl er in de zwarte gemeenschap extreem veel klachten zijn die hieruit voortkomen, wordt er gewoon gedaan alsof zij altijd al zo waren en dat al die verschijnselen van alle tijd zijn.

Anton de Kom | Wij slaven van Suriname 

Dit is het eerste boek dat ooit werd geschreven over Suriname vanuit een anti-koloniaal perspectief. Hierin lees je het verhaal van Anton de Kom, een jonge Surinaamse Nederlander wiens ouders nog slaven waren. Het boek werd kort na de uitgave in 1934 verboden en zag pas het daglicht in 1973, het jaar van onafhankelijkheid in Suriname. Wij slaven van Suriname legt haarfijn de omstandigheden in Suriname uit tijdens het bewind van de Europese laden met Nederland als uiteindelijke bewindvoerder. 

Dit boek is de Hiphop bijbel geschreven door KRS-ONE, een van de pioneers binnen de Hiphop die begin jaren 80 zijn opmars begon te maken. Het boek gaat in op de filosofie die achter het fenomeen schuilt dat zich middels 10 elementen specificeert als totalitaire levensbeschouwing. Hiernaast vind je alles over het bestaan, de ontwikkeling en bijvoorbeeld rapmuziek. Wat in werkelijkheid één van de tig kunstuitingen is waarop men Hiphop tot expressie brengt.

Ja, de titel zegt het al. We leven in een roofstaat, een staat die volledig tot stand is gekomen door roof, moord en uitbuiterij. Dit dikke boek geeft een uitleg over de wereldwijde criminele dwangpraktijken van waaruit Nederland over de hele wereld ondernam. Het is in feite een encyclopedie waarin alle daden van Nederland binnen alle voormalige koloniën zijn gedocumenteerd. 

SMIB x het Huis van alle Talen

SMIB (het omgekeerde van Bims, de Bijlmer) is een Amsterdams platform dat is opgericht door een multidisciplinair hiphop-collectief uit de Bijlmer. Naast het maken van hiphop en R&B houden ze zich ook bezig met een jaarlijks (mini) festival, kleding en film. De OBA zocht contact na de publicatie van hun eerste boek, het Smibanese Woordenboek. Daaruit is de huidige samenwerking ontstaan. De collectie van SMIB is onderdeel van het Huis van alle Talen, een samenwerkingsplatform voor co-creatie.