7 opbeurende boeken volgens OBA-medewerkers

Gepubliceerd op: 26 januari 2021 11:40

Als het nieuws je even niet vrolijk maakt en je het moeilijk vindt om optimistisch te blijven, is er soms niets fijner dan je terugtrekken met een fijn boek. Van romantische verhalen tot feelgoodklassiekers die je laten giechelen: zeven OBA-medewerkers tippen de titels waarvan zij moeten glim- of schaterlachen.

1. José

Charlie Mackesy | De jongen, de mol, de vos en het paard

"Ik volgde Charlie Mackesy al een tijdje op Instagram. Zo mooi! Het boek kreeg ik later cadeau en ligt op mijn nachtkastje. Af en toe blader ik er even door. Met ontroerende tekeningen en wijze woorden heeft het echt mijn hart gestolen. Het is niet een boek wat je in een ruk uitleest. Ik pak het er af en toe even bij als het buiten en in mijn hoofd grijs en koud is. Na een paar bladzijden komt de glimlach vanzelf weer terug." 

2. Daphne

John Waters | Role Models

"Dit gesigneerde exemplaar van de ‘King of Filth’ kreeg ik cadeau toen ik hoogzwanger was van mijn eerste kind. In een periode vol twijfels over het aanstaande moederschap was dit het perfecte boek. Filmmaker John Waters is bekend van cultklassiekers als Pink Flamingos en Hairspray en vertelt op hilarische en gevoelige wijze over alles wat hem inspireert: Baltimore, boeken, mode en eigenzinnige mensen. Hij beschrijft vriendschappen met lokale strippers en een gevangene, een teleurstellende ontmoeting met Little Richard en over een amateur pornofilmmaker met honderden krioelende ratten in zijn huis. Een perfect boek voor als je je vast voelt zitten in je leven of in je lichaam." 

3. Frank

Oscar Wilde | De Gelukkige Prins

"Een van de mooiste sprookjes van Oscar Wilde. Het gaat over een standbeeld van een prins dat verdrietig wordt van de armoede om hem heen, en besluit om hier iets aan te doen. Hiertoe schakelt hij een zachtaardige zwaluw in, aangezien hij zelf als standbeeld niet kan bewegen. Een ontroerend verhaal over empathie en onzelfzuchtigheid, dat je laat voelen hoe goed doen niet alleen de ander verrijkt, maar ook de goeddoener zelf. Wie weet inspireert het juist in deze tijden extra. De Gelukkige Prins is te vinden in tal van boeken met de sprookjes van Oscar Wilde. De andere sprookjes zijn óók heel mooi."

4. Aniek

Becky Albertalli | Leah on the Offbeat

"In dit boek, van dezelfde schrijfster als Love, Simon, komt de hoofdpersoon erachter dat ze verliefd is op een goede vriendin en leef je helemaal mee met haar struggles zonder dat het zwaar wordt. Een boek over vriendschap, verliefdheid en de onzekerheden die daarbij komen kijken als je tiener bent. Het is zo verfrissend om een boek te lezen waarin seksuele diversiteit genormaliseerd wordt zonder dat het er te dik bovenop ligt. Echt een boek waarvan ik had gewild dat het er was toen ik zelf tiener was!"

5. Sophie

Ko van den Bosch & Toon Tellegen | Lange Poten

“Naast mijn werk voor de OBA ben ik actrice en lees daarom veel toneelteksten, maar ook als je nog nooit een toneeltekst gelezen hebt is dit boek zeer de moeite waard. De dialogen in deze bundel zijn filosofisch, maar hebben ook ontzettend veel humor. De meeste personages hebben geen naam en de locatie doet er niet toe. Hierdoor spreken de stukken tot de verbeelding en zijn ze van alle tijden. Ik houd altijd van tragikomische verhalen met rafelige figuren die enorm hun best doen om de wereld te begrijpen en die gehoord willen worden. Waarschijnlijk omdat ik dit herkenbaar vind.”

6. Max

Connie Palmen | De vriendschap

"Het werk van Connie Palmen staat niet bepaald bekend om zijn lichtvoetige karakter. Daar heb ik normaal gesproken absoluut geen probleem mee, maar de laatste tijd heb ik toch iets meer behoefte aan luchtigheid. Toen ik dit boek voor het eerst las was ik aangenaam verrast, en bij het herlezen ben ik dat nog steeds! De manier waarop Palmen een opbloeiende, aan verliefdheid grenzende vriendschap tussen twee totaal verschillende meisjes beschrijft, maakt dat ik bij elke regel vlinders in mijn buik krijg. Dit boek gaat nooit vervelen. Daar dragen de prachtige zinnen ongetwijfeld aan bij."

7. Sophie

Frann Preston-Gannon | Ik wou dat ik een vogel was

"Er zijn zoveel boeken waar ik blij van word, dus het is lastig om er één te kiezen. Daarom ga ik maar voor een heel dik boek! Ik wou dat ik een vogel was - een natuurgedicht voor elke dag van het jaar. In dit boek staan 366 prachtige natuurgedichten, met ontzettend mooie illustraties van Frann Preston-Gannon. Echt heerlijk om door te bladeren. Als je daar niet vrolijk van wordt..."

Bonustip: haal boeken in huis met de OBA Bestelservice!

Heb je een boek (of meerdere boeken) gezien waar je vrolijk van wordt? Als OBA-lid kan je nu bij verschillende vestigingen verspreid over de stad boeken afhalen. Zo kan je tijdens de lockdown toch gewoon doorlezen. Je kan een boekenpakket naar jouw wensen laten samenstellen of zelf titels reserveren.