6 boeken van Dichter des Vaderlands Lieke Marsman

Gepubliceerd op: 26 januari 2021 15:20

Van 2021 tot 2022 is Lieke Marsman de Dichter des Vaderlands! Wist je al dat ze filosofie heeft gestudeerd en naast gedichten ook essays en proza schrijft? Marsman timmert hard aan de weg, dus het kan zomaar dat dit lijstje gaat groeien... Hieronder maak je kennis met haar werk.

1.

Lieke Marsman - In mijn mand

In mijn mand

In mijn mand behandelt de grootste thema’s die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood. Hoe leef je met een levensbedreigende ziekte? Hoe verandert dat je blik op de wereld, op wat van waarde is, op wat je je herinnert en het verloop van de tijd? Trek je je uit de wereld terug, of laat je je juist gelden en houd je die wereld een spiegel voor? Lieke Marsman kiest resoluut voor het laatste. 

2.

Lieke Marsman - Wat ik mijzelf graag voorhoud

Wat ik mijzelf graag voorhoud

In Wat ik mijzelf graag voorhoud worden niet alleen gedachten vastgelegd, maar ook plaatsen en dagen. Marsman trekt ze aan als kledingstukken, om te zien hoe zij voelen, en om ze vervolgens weer achter te laten. De bundel confronteert de lezer met een heel nieuwe poëzie, losgerukt van conventies en tegelijkertijd klassiek.

3.

Lieke Marsman - De eerste letter

De eerste letter

De tweede bundel van Lieke Marsman geeft een grens aan voor alle mogelijke angsten die de mens kunnen bedreigen. Geschreven vanuit haar eigen angstaanvallen en een gevecht tussen besluiteloosheid en karaktervastheid belicht ze in De eerste letter de liefde, verlies, bang zijn, en vooral verder willen.

4.

Lieke Marsman - het tegenovergestelde van een mens

Het tegenovergestelde van een mens

In deze roman houdt Lieke Marsman de lezer een spiegel voor: “We kunnen er niet tegen dat er niemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten – ja, misschien zo nu en dan in de vorm van het schrille gegil dat onze slachthuizen vult, maar niet met woorden, niet met een oplossing voor de dingen waar we al tijden mee zitten. Zelfs de hemel is leeg.”

5.

De volgende scan duurt vijf minuten

Meteen na haar schrijversresidentie in Tilburg kreeg Lieke Marsman ernstig nieuws: ze had kanker. In De volgende scan duurt vijf minuten onderzoekt zij in tien gedichten en een essay hoe een ziek lichaam zich verhoudt tot een zieke wereld.

6.

Lieke Marsman - Man met hoed

Man met hoed

In deze bundeling komen de twee eerdere bundels Wat ik mijzelf graag voorhoud en De eerste letter, aangevuld met ongepubliceerd ouder werk, samen met recente gedichten en vertalingen uit het Engels. Onmisbaar voor een liefhebber!