Top 10 | Prentenboeken van het jaar 2022

Gepubliceerd op: 6 december 2021 14:00

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, prikkelt de fantasie en zorgt voor een fijn moment tussen jou en je kind. Deze mooie verhalen met aantrekkelijke illustraties, bieden voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. 'Maar eerst ving ik een monster' geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022. Naast dit boek heeft het comité van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top 10 negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2020:

1.

Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer | Maar eerst ving ik een monster

Een jongetje (jij-persoon) moet gaan slapen maar verzint steeds meer monsters die hij nog moet vangen. En daarna moet hij de soldaten vangen die de monsters komen halen. De verteller probeert het verhaal steeds af te ronden, maar dat valt niet mee met zo'n slimme hoofdpersoon! Groot prentenboek met grappige, dynamische kleurenillustraties.

Vanaf ca. 4 jaar.

2.

De Ridder zonder billen

Levina van Teunenbroek | De ridder zonder billen

De ridder zonder billen is een geestig en origineel prentenboek over een onderwerp dat tot de verbeelding van elke kleuter zal spreken. Met grappige illustraties van Charlotte Bruijn en een speciale ‘billenwinkel’-uitklappagina.

Vanaf ca. 4 jaar.

3.

Muk

Mark Haayema | Muk

Muk is een Dalmatiërpup. Hij heeft al negen stippen op zijn vacht, maar hij wil er heel graag meer. Samen met zijn vriend de vlieg gaat hij naar mevrouw de koe. Misschien kan zij Muk nog een stip bezorgen? Vierkant prentenboek met grappige, zachtgekleurde tekeningen en tekst op rijm.

Vanaf ca. 3 jaar.

4.

Susanne Strasser | Vos gaat een stukje rijden

Vos gaat op pad met zijn loopauto: door de velden, over steentjes, door de plassen. Wat klinkt dat leuk! Vos geniet maar heeft niet in de gaten dat eerst Muis, dan ook Mol en uiteindelijk een hele stoet dieren met hem meereist. Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, vrolijk gekleurde illustraties.

Vanaf ca. 2,5 jaar.

5.

Elle van Lieshout & Erik van Os Heertje en Meneertje

Nesta's ouders zijn gescheiden. Zijn vader woont hoog in een flat, dus mag Nesta's kat Bardo niet mee als hij daar slaapt. Voor zijn zwemdiploma-A krijgt Nesta een ingelijste Heertje en Meneertje zijn dikke vrienden. Ze kunnen goed bouwen en bouwen allebei hun eigen huis. Heertje wil omhoog en Meneertje wil juist de diepte in. Ze bouwen steeds hoger en dieper, maar als ze klaar zijn missen ze elkaar. Wat nu? Groot smal prentenboek met humoristische kleurenillustraties.

Vanaf ca. 5 jaar.

6.

Leo Timmers | Het eiland van Olifant

Na een storm op zee belandt Olifant op een eiland. Hij roept om hulp, en kijk, daar komt Muis al aanvaren. Olifant mag bij hem instappen, maar het bootje is veel te klein en breekt. Ook Hond en Krokodil kunnen de schipbreukelingen niet redden. Dus blijven ze allemaal op het eiland. Het wordt er heel gezellig…Een feest van een boek over gastvrijheid en samenzijn.

Vanaf ca. 3 jaar.

7.

Laura Van Bouchout & Eva Mouton | Hey baby, kijk!

Dieren kunnen ook heel goed knuffelen en troosten, kijk maar! Een kleine pandabeer krijgt kusjes op zijn zere poot en mama olifant streelt haar kleintje met haar slurf. En wat doen de tijgers en de ijsberen? Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige tekeningen in zwart-wit en tekst op rijm.

Vanaf ca. 3 maanden.

8.

Op weg

Chris Naylor-Ballesteros | De koffer

Op een dag arriveert een vreemd dier met een grote koffer. Vogel, Haas en Vos zijn nieuwsgierig: wat zit er in die koffer? Ze vertrouwen het niet. Als het uitgeputte dier slaapt, maken ze de koffer open. Prentenboek met eenvoudige maar zeer krachtige kleurentekeningen en tekst over wat het betekent te moeten vluchten.

Vanaf ca. 4 jaar.

9.

Lisa Boersen & Hasna Elbaamrani Duizend-en-één paarse djellaba's

Esmaa gaat met haar ouders, broertjes en zus in de zomervakantie op familiebezoek in Marokko. Op de markt in Marrakech raakt ze haar moeder kwijt. Gelukkig krijgt ze hulp van acrobaten, waterdragers en een waarzegster. Oblong prentenboek met dynamische illustraties in warme kleuren.

Vanaf ca. 4 jaar.

10.

Hans & Monique Hagen | Daar ben je

Twaalf gedichtjes over het dagelijks leven van een baby, zoals over luiers, knuffelen, huilen en troosten. Vierkant poezieprentenboek met sfeervolle kleurenillustraties.

Vanaf ca. 6 maanden en broertjes en zusjes t/m 4 jaar.

bekijk meer leestips van de OBA