Top 10 | Non-fictie e-books over Amsterdam

Gepubliceerd op: 28 april 2020 07:00

Dwalen door de tijd in plaats van door de straten! Met deze e-books reis je door de geschiedenis van Amsterdam en langs prominente figuren die onlosmakelijk met de stad verbonden zijn.

1.

Annejet van der Zijl | Gerard Heineken

Biografie van de Amsterdamse industrieel (1841-1893), oprichter van het gelijknamige bierimperium.

2.

Mariëlle Hageman | Amsterdam in de wereld

Historisch overzicht van de invloed van Amsterdammers in de wereld en van de immigranten in Amsterdam op de Nederlandse cultuur.

3.

Marita Mathijsen | Jacob van Lennep

Jacob van Lennep (1802-1868): gangmaker, spotter, flirt en vriend. Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en ook bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum was hij betrokken. Een rijk geïllustreerd boek over zijn levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk.

4.

Suzanna Jansen | Het pauperparadijs

Aan de hand van haar familiegeschiedenis beschrijft een journaliste anderhalve eeuw Nederlandse armoede en wat daar aan gedaan werd, te beginnen met het heropvoedingexperiment in Veenhuizen in Drenthe.

5.

Marja Vuijsje | Ons kamp

Geschiedenis van de joodse bakkersfamilie Vuijsje in de jaren voor en vooral na de Tweede Wereldoorlog aan de hand van het levensverhaal van de vader van de schrijfster.

6.

Geert Mak | De levens van Jan Six

De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

7.

Jan Donkers | Zo dicht bij Amsterdam

"Een stedenbouwkundige vergissing" werd Amsterdam-Noord genoemd. Jan Donkers werd er geboren. Met evenveel wrok als liefde kijk hij om naar de stad van zijn jeugd. 

8.

Pete Jordan | De fietsrepubliek

Wanneer de Amerikaan Pete Jordan voor het eerst Amsterdam bezoekt, wordt hij op de dag van aankomst meteen omvergereden door een fietser. Hij raakt gefascineerd door de eindeloze stoet tweewielers in de stad en besluit een diepe duik te nemen in de historie van deze oer-Hollandse gewoonte.

9.

Barbara van Vonderen | Deftig en ondernemend

Overzicht van de opkomst van een nieuwe stedelijke elite in Amsterdam rond 1860, die voor de hoofdstad een nieuwe bloeiperiode inluidde na een tijd van stagnatie.

10.

Stephan Steinmetz | Asterdorp

In 1927 verrees Asterdorp, een wijk voor ‘ontoelaatbaren’, asocialen, aan de noordkant van het IJ. Om de wijk stond een muur, erachter lag een ideaal: verheffing van de armste, lastigste arbeiders tot beschaafde burgers. Aan de hand van archiefonderzoek, verslagen en gesprekken met oud-bewoners vertelt Steinmetz deze geschiedenis van binnenuit.