Top 10 | Filosofie voor kinderen

Gepubliceerd op: 12 maart 2019 08:44

April is de maand van de filosofie. Wist je dat er ook veel bijzondere boeken over filosofie voor kinderen zijn geschreven? In deze top 10 vind je titels die je kind alleen of samen met jou kan lezen. Het gaat niet alleen over de grote filosofen van vroeger, maar ook over concrete levensvragen. Kun je bijvoorbeeld iemand vertrouwen die je niet kent en moet je altijd naar je ouders luisteren?

1.

Coen Simon | Er zit een gat in

Iedereen, behalve de jongen Spriet, is bang voor het donkere gat in de wereld. Want als je erin valt, verdwijn je voor altijd zeggen ze. Maar hoelang duurt dat en is het erg om te verdwijnen? Filosofisch prentenboek met kunstzinnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

2.

Jostein GaarderDe wereld van Sofie

De 15-jarige Sofie wandelt aan de hand van een leermeester de geschiedenis van de filosofie door. Vanaf ca. 15 jaar.

3.

Stine Jensen | Lieve Stine, weet jij het?

Wat zegt jouw kledingstijl over jou? Moet je altijd naar je ouders luisteren? Filosofe Stine Jensen beantwoordt twintig vragen van kinderen van 10 t/m 12 jaar, soms met opdrachtjes. Met stripachtige illustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

4.

Rymke Wiersma | Het beste voor de aarde

Hoe zorgen we ervoor dat het gezelliger wordt op onze aarde, voor zowel de mensen de dieren als de planten? Zeventien vertellingen over thema's als bange en slimme ouders, de zin van het leven en ja zeggen en nee doen. Met zwart-witte lijntekeningen. Voor of met kinderen van ca. 10 t/m 14 jaar.

5.

Jan Knops & Jacoba De Zwaef | Onderweg stilstaan

Waarom vechten dieren en mensen? Kun je iemand vertrouwen die je niet kent? Bij korte verhaaltjes staan telkens vijf van dit soort vragen om over na te denken, te filosoferen. Bevat ook vragen bij elf schilderingen in groen en wit. Onder begeleiding met kinderen van ca. 10 t/m 13 jaar.

6.

Joke van Leeuwen | Ergens

Een bergbeklimmer valt van de top van een berg. Hij komt in een bijzondere wereld terecht. De wezens daar hebben geen eigen identiteit. Ze snappen niet dat de man eigen spullen heeft en weer terug naar huis wil. Filosofisch beeldverhaal met tekst in ballonnen. Samen bekijken vanaf ca. 8 jaar.

7.

Shinsuke Yoshitake | Is het een appel?

Een jongen vindt thuis een appel op tafel. Maar is het wel een appel? Misschien is het wel een opgerolde vis, of oma in vermomming? En hoe is dat rode ronde ding daar eigenlijk gekomen? Licht filosofisch prentenboek met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar.

8.

Gwenaƫlle Boulet | Wat denk jij?

Op speelse wijze worden dertig levensvragen besproken. Zoals 'Moeten we altijd gehoorzamen?' en 'Waarom moeten we werken?'. Met stripachtige, soms grappige, kleurentekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

9.

Deepak Chopra | Zeven wegen naar een gelukkig leven

Chopra, een leraar van Oosterse filosofie, legt zijn zeven levenslessen uit. Prentenboek met paginagrote illustraties in felle kleuren. Onder begeleiding vanaf ca. 6 t/m 10 jaar.

10.

Aby & Sander Hartog | Mag je zeggen wat je vindt?

Diefstal is verboden, maar wie bepaalt wat van wie is? Mag je liegen als je daarmee iemands leven redt? Thema's als vrijheid, vervuiling, discriminatie en jaloezie worden van alle kanten bekeken. Met kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

 

meer leestips van de OBA