Top 10 | Kinderboekenweek 2019

Gepubliceerd op: 30 augustus 2019 14:12

De Griffeljury bekroont ieder jaar de beste kinderboeken met Zilveren Griffels en Penselen, dé prijzen voor de best geschreven en geïllustreerde kinderboeken. In deze top 10 vind je 10 winnaars uit 2019 die te leen zijn bij de OBA.

1.

Dolf Verroen | Droomopa

Thomas (9, ik-figuur) logeert bij opa en oma. Dan overlijdt opa plotseling. Van oma mag Thomas niet bij opa gaan kijken, maar hij gaat toch. Thomas ziet dat opa niet meer kan dromen. Hij denkt terug aan alle bijzondere dromen waar opa altijd over vertelde. Met veel kleurentekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

2.

Edward van de Vendel | Vosje

Vosje rent door de duinen. Bij een val van een bunker maakt hij een harde smak. Terwijl hij versuft op de grond ligt, droomt hij over zijn leven. Komt het nog goed met Vosje? Prentvertelling met bijzondere kleurenillustraties van landschapsfoto's met getekende dieren, planten en fluorescerende vosjes. Vanaf ca. 6 jaar.

3.

Jef Aerts | De blauwe vleugels

Josh (11, ik-figuur) en zijn verstandelijk beperkte broer Jadran (16) vinden een gewonde kraanvogel. Jadran wil de vogel leren vliegen maar brengt Josh daarbij in gevaar. Als Jadran naar een zorginstelling dreigt te worden gestuurd, slaan de broers samen op de vlucht, de kraanvogels achterna. Vanaf ca. 10 jaar.

4.

Gideon Samson | Zeb.

Elf kinderen uit de klas van juf Cato vertellen hun verhaal. Imara vertelt over een nieuwe leerling in hun klas, de zebra Ariane. En Maximiliaan vertelt dat 2 + 2 echt 5 is. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

5.

Vojtech Masek | De pittige pruim die een pop werd

Een houtblok vertelt aan de jongen Peter dat hij ooit een pruimenpit was, en een pop zal worden. Peter weet niet goed wat hij van dit bijzondere levensverhaal moet vinden... Met veel kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 9 jaar.

6.

Kevin Crossley-Holland | Noorse Mythen

De Noorse goden Thor, Loki en Odin beleven allerlei avonturen waarbij hun sluwheid goed van pas komt. Hervertelling van de Noorse mythen met veel sfeervolle illustraties in veelal donkere kleuren. Vanaf ca. 10 t/m 15 jaar.

7.

Arend van Dam | De bromvlieg en andere verhalen over onze taal

Hoe is onze taal ontstaan? En in welke talen vind je Nederlandse woorden terug? Allerlei verhalen en grappige weetjes over de geschiedenis van de Nederlandse taal. Met getekende illustraties in zwart en geel. Vanaf ca. 10 jaar.

8.

Stine Jensen | Vriendschap is alles

Wanneer is een vriend een echte vriend? Lees van alles over vriendschappen, zoals over soorten, aantallen, nieuwe vrienden en dierenvrienden. Met verhalen van kinderen en vriendschappen in boeken. Met kleurrijke illustraties.Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

9.

Bibi Dumon Tak | Laat een boodschap achter in het zand

Een radio-interview met een nijlpaard en een contactadvertentie voor een wilde kameel. Lees dit soort verrassende gedichten over evenhoevigen, dieren met twee of vier tenen. Met sfeervolle waterverfillustraties in kleur. Vanaf 8 t/m 12 jaar.

10.

Arend van Dam | De reis van Syntax Bosselman: verhalen over de slavernij

Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

bekijk meer leestips van de OBA