Top 10 | Populaire series gebaseerd op boeken

Gepubliceerd op: 28 april 2021 11:22

We hebben ons er (bijna) allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: bingen. Je schuift alle klusjes in huis opzij omdat je een nieuwe serie hebt ontdekt, of je wil tóch nog even die laatste aflevering kijken (en nog één, en nog één) en gaat vervolgens veel te laat naar bed. De kans is groot dat een van de onderstaande series daarvan de oorzaak was, want ze zijn immens populair. Maar wist je ook dat ze allemaal gebaseerd zijn op boeken?

1. The Queens Gambit

The Queens Gambit

Netflix

Wie dacht dat schaken saai was, heeft het mooi mis! Tijdens het kijken van The Queens Gambit volg je het bijzonder leven van Beth en raak je, net als de hoofdpersoon, langzaam in de ban van het schaakspel. Beth wordt op 8-jarige leeftijd naar een weeshuis gestuurd, waar ze verslaafd raakt aan kalmerende middelen. Al gauw blijkt dat ze een bijzonder schaaktalent heeft. Er staat voor Beth echter meer op het spel dan winnen en verliezen. Deze intrigerende serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis.

2. Bridgerton

De Familie Bridgerton

Netflix

Wist jij al dat deze serie op Netflix is gebaseerd op maar liefst negen boeken? In dit mierzoete kostuumdrama, waarin de Britse high society van de zeventiende eeuw zich voornamelijk bezighoudt met picknicks, soirees en andere upper class-gelegenheden, zorgen roddels en intriges voor de nodige onrust. De serie, naar het werk van Julia Quinn, oogstte veel opschudding (en lovende kritieken) omdat deze een alternatieve versie van de geschiedenis laat zien, waarin het aristocratische milieu vele malen inclusiever is. 

3. The Underground Railroad

The Underground Railroad Colson Whitehead

Amazon Prime

Deze serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Colson Whitehead, schetst een beeld van een alternatieve negentiende eeuw. De underground railroad is in dit geval een echte ondergrondse spoorweg, die dienst doet als vluchtroute en schuilplaats voor slaven. In de serie volg je Cora en Caesar, twee jonge slaven die hun katoenplantage ontvluchten en met de ondergrondse trein door verschillende plaatsen in de Verenigde Staten rijden.

4. Killing Eve

Killing Eve - Luke Jennings

NPO Start & Videoland

Eve Polastri heeft een ogenschijnlijk saaie kantoorbaan bij de politie − totdat ze op stuntelige wijze verwikkeld raakt in een zaak van de MI6 (Britse geheime dienst), en ze compleet gebiologeerd raakt door een onbekende Russische vrouw die bij verschillende zaken betrokken lijkt te zijn. Het blijkt te gaan om de extravagante huurmoordenaar Villanelle, die haar salaris uitgeeft aan haute couture, luxe optrekjes en jetsetreizen. En de interesse is wederzijds… Deze BBC-serie is gebaseerd op het boek Codename Villanelle van Luke Jennings.

5. Unorthodox

Deborah Feldman Unorthodox

Netflix

Een negentienjarig chassidisch-Joods meisje vlucht naar Berlijn om te ontkomen aan een gearrangeerd huwelijk. Daar gaat ze op in de plaatselijke muziekscene en besluit ze zelf naar het conservatorium te willen. Maar dan ontdekt haar man dat ze zwanger is en gaat hij naar haar op zoek… Deze Netflixserie, waarin overwegend Jiddisch gesproken wordt, is gebaseerd op de autobiografie van de Amerikaans-Duitse schrijver Deborah Feldman uit 2012.

6. I.M.

Connie Palmen I.M.

NPO Start

Deze miniserie is een verfilming van het gelijknamige boek van Connie Palmen, over haar leven met schrijver en interviewer Ischa Meijer. Als Palmen, kort na het verschijnen van haar eerste boek De Wetten – een enorm succes – bij Meijer aanschuift voor een interview in het Amsterdamse café Eik en Linde, slaat de vonk over. Er ontstaat een hechte liefdesrelatie die wordt gekenmerkt door euforische hoogtepunten, maar ook door Ischa’s oorlogs- en gezinstrauma’s. 

7. The Pursuit of Love

Nancy Mitford - The Pursuit of Love

BBC

Het gelijknamige boek van Nancy Mitford uit 1945 is op eigenzinnige wijze verfilmd. Deze serie vol bekende acteurs speelt zich af in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en draait om de Britse upper class uit die tijd. Met shots die zo nu en dan doen denken aan Wes Anderson en een soundtrack die Sofia Coppola had kunnen samenstellen.

8. The Outsider

Stephen King The Outsider

HBO

Stephen King was erg te spreken over deze verfilming van zijn werk. En dat zegt veel, want King is kritisch. Stanley Kubrick’s iconische The Shining, bijvoorbeeld, kwam niet door de keuring heen. Terry Maitland wordt gearresteerd voor de brute moord en verkrachting van een elfjarige jongen. Een detective die op de zaak wordt gezet ontdekt echter al snel dat Maitland het niet kan hebben gedaan… Gebaseerd op het gelijknamige boek

9. Dickinson

Emily Dickinson

Apple TV

In deze komedieserie krijgen we een meer menselijke kant van de gelauwerde dichter Emily Dickinson te zien. Voor een doorgewinterde fan is het waarschijnlijk even slikken, want hoewel de serie zich afspeelt in 1850, wordt Dickinson neergezet aan een echte millennial – eentje die zich onderdompelt in opiumfeestjes als haar ouders niet thuis zijn, en die er (zeker voor die tijd) controversiële seksuele relaties op nahoudt. Gebaseerd op verschillende biografieën

10. Lupin

Maurice Leblanc Arsene Lupin

Netflix

Arsène Lupin, het karakter van schrijver Maurice Leblanc, werd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw geboren en wordt ook wel de Robin Hood van de Belle Époque genoemd. Geïnspireerd door de boeken over deze gentleman-slash-inbreker besluit Assane Diop, een professionele dief, zijn kneepjes uit het vak in te zetten om wraak te nemen op de man die zijn vader liet opdraaien voor zijn eigen misdaden.