Top 10 | Romans van nu

Gepubliceerd op: 14 maart 2019 10:09

Met de Boekenweek in aantocht selecteerden we 10 succesvolle romans van nu. Het zijn stuk voor stuk uiteenlopende en boeiende verhalen, van een schrijver met liefdesverdriet tot de geschiedenis van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker.

1.

Tommy Wieringa | Dit is mijn moeder

Als Tommy Wieringa twaalf jaar oud is, verkiest zijn moeder een avontuurlijker leven elders. Hoewel ze zeer aan elkaar zijn verknocht, wordt hun contact sindsdien getekend door strijd. Wieringa schetst een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie.

2.

Sally Rooney | Normale mensen

De relatie van een Ierse jongen met zijn klasgenote loopt anders dan zij had gehoopt omdat hij niet 100% voor haar kiest. 

3.

Ilja Leonard Pfeijffer | Grand Hotel Europa

Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

4.

A. F. Th. van der Heijden | Mooi doodliggen

Tijdens een vergadering van de VN Veiligheidsraad in New York, wordt onder de aanwezige journalisten het bericht verspreid dat hun Russische collega Grigori Moerasjko in Kiev is doodgeschoten. Een vriend van hem, de Nederlandse oorlogsverslaggever Natan Haandrikman, besluit onmiddellijk van New York naar Kiev te vliegen om de weduwe bij te staan.

5.

Lucinda Riley | Maan

Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun rijke adoptiefvader aanwijzingen over hun afkomst. Deel 5 gaat over Tiggy, die in Spanje op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis.

6.

Roos Schlikker | Moeder van glas

Een dochter schrijft het waargebeurde verhaal over haar moeder, die leed aan een bipolaire stoornis.

7.

Simone van der Vlugt | Wij zijn de Bickers

Wij zijn de Bickers! vertelt het verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee.

8.

Nina Polak | Gebrek is een groot woord

Een jonge vrouw die zeilboten van welgestelde families over zee vervoert, verblijft enige tijd in een huis in Amsterdam maar raakt daar steeds meer onthecht.

9.

Bregje Hofstede | Drift

Een vrouw verlaat op een winteravond het Brusselse appartement waar ze met haar jeugdliefde woont en zwerft veertig dagen door de stad, terwijl ze nadenkt over haar leven en haar relatie.

10.

Maria Vlaar | Diepe aarde

Verhalen die inkijkjes geven in verschillende mensenlevens, waarbij de mechanismen van liefde en verraad onderzocht en ontleed worden.


bekijk meer leestips van de OBA