Top 10 | Verkeer

Gepubliceerd op: 10 maart 2021 16:09

Ben jij je bewust van al het verkeer om je heen? Misschien woon je wel aan een drukke straat of loopt er een wirwar van wegen rond je school. Dan is het heel handig om de verkeersregels te kennen! Met de boeken uit deze top 10 leer je alles over doorrijden, omkijken en oversteken.

1.

Kas en Saar in het verkeer

Pauline Oud | Kas en Saar in het verkeer 

Vandaag krijgen Kas en Saar les over het verkeer. Opa brengt Saar te voet naar school. Het is erg druk op straat: ze zien auto’s, bussen, fietsen, steps … In de klas mogen de kinderen vertellen over een vervoermiddel, auto’s knutselen en meedoen aan een verkeersspel. Ze krijgen zelfs bezoek van een heuse politieagent. Een herkenbaar en nuttig prentenboek over verkeersveiligheid. Vanaf ca. 3 jaar.

2.

Fiep in het Verkeer

Fiep Westendorp | Fiep in het verkeer 

In het verkeer rijden o.a. fietsen en auto's kriskras door elkaar. Gelukkig zijn er allerlei regels en afspraken, die iedereen kent. Speelse kennismaking met het verkeer, met leuke weetjes, interviews, creatieve doetips en veel grappige kleurenillustraties. Samen bekijken vanaf ca. 4 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

3.

Paul van Loon - Ontsnapt uit de dode hoek

Paul van Loon | Ontsnapt uit de Dode Hoek

Rafael belandt na een aanrijding met een vrachtauto in het ziekenhuis. Zijn vrienden Samantha en Samir komen in actie als Rafael in hun dromen om hulp vraagt. Is Rafael echt slachtoffer van de Dode Hoek? Met achterin korte informatie over het gevaar van de dode hoek in het verkeer. Vanaf ca. 9 jaar. 

4.

Oefenen voor het schoolverkeersexamen

H.J. Schrama | Oefeningen voor het schoolverkeersexamen

Waar mogen voetgangers lopen, hoe steek je veilig over en en wanneer heb je voorrang? Lees welke verkeersregels en - borden er zijn voor de voetganger en fietser. Ook is er aandacht voor o.a.bus en tram. Met veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

5.

Ootje in het verkeer

Lizette de Koning & Natascha Stenvert | Ootje in het verkeer

Reis mee met Ootje, een klein rood autootje dat op weg is naar oma. Wie en wat komen ze allemaal onderweg tegen? Vierkant hardkartonnen prentenboekje met speele kleurenillustraties en zoekopdracht. Vanaf ca. 2 jaar. 

6.

De kikkertjes gaan op pad

Marianne Busser & Ron Schröder | De kikkertjes gaan op pad

Zes kleine kikkertjes mogen alleen naar school lopen. Maar één kikker loopt tegen een lantaarnpaal en de volgende steekt over zonder goed uit te kijken. Zullen ze veilig op school komen? Vierkant prentenboek met grappige kleurentekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

7.

Sproet en de straathaaien

Annemieke & Ingrid Friesen | Sproet en de straathaaien

In acht verhalen beleven Sproet (5, zit in groep 2) en haar vriendjes van alles in en rondom het verkeer. Met interactieve vragen, doe-activiteiten, tips voor opvoeders, kijkplaten en getekende kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar. 

8.

Sarah Devos | Pas op! Val op! - het grote veilig-in-het-verkeer-boek

Hoe blijf je uit de dode hoek van een vrachtauto? Wat zijn haaientanden? Lees van alles over de verkeersregels, de weggebruikers en hoe je je in het verkeer moet gedragen. Met veel gestileerde kleurenillustraties, doe-tips en leuke weetjes Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar. 

9.

Pas op voor Wilde Wesley

Elle van Lieshout & Erik van Os | Pas op voor Wilde Wesley!

Muis Olivia en egel Bart lopen elke dag door het bos naar school. Wilde Wesley scheurt in steeds een ander voertuig naar zijn werk. Dat is toch niet veilig! Dat moet anders. Vierkant prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar. 

10.

Stoeprand stop

Dick Bruna | Stoeprand... stop! 

Een kindje (ik-figuur) laat zien dat ze goed oplet in het verkeer. Ze blijft op de stoep en kijkt heel goed als ze moet oversteken. Vierkant prentenboekje met eenvoudige illustraties in heldere kleuren en vierregelige rijmpjes. Vanaf ca. 2 jaar.

Meer leren? Doe mee met de Week van het Verkeer!

De Week van het Verkeer is met name gericht op verkeerseducatie van schoolgaande kinderen (4-12) en jongeren (12-18) en richt zich in eerste instantie op de leerlingen en jongeren zelf, hun ouders of verzorgers en de school. Verkeersplein Amsterdam organiseert diverse verkeerseducatieve activiteiten op scholen. Daarnaast krijgt de samenwerking tussen de diverse verkeerspartners en scholen op het gebied van verkeerseducatie een boost. Pimp in deze week je fiets, doe mee met een virtual reality-les of laat zien dat je alle regels kent tijdens de Verkeersquiz!