Top 10 | Annie M.G. Schmidt

Gepubliceerd op: 9 mei 2017 10:00

Het is Annie M.G. Schmidt-week. Annie is er niet alleen voor de kleintjes. Van brieven tot biografie, ook voor volwassenen valt er genoeg te lezen.

1.

Joke Linders | Het ABC van Annie 

Langs de letters van het alfabet – van de A van Abeltje tot de Z van Ziezo – wordt de lezer ingewijd in leven en werk van Annie M.G. Schmidt. Haar taalgebruik, de beestenboel, de helden en heldinnen uit haar werk, de bibliothecaresse, Het Parool, de plaatsen waar zij woonde en haar recalcitrantie – het wordt allemaal op speelse, vrolijk stemmende en soms onthullende wijze in dit ABC uit de doeken gedaan. 

2.

Annie M.G. Schmidt | Die van die van u

Een nieuwe kijk op het werk van Annie M.G. Schmidt, gekozen en gepresenteerd aan de vooravond van het zeventigjarig bestaan van Uitgeverij Van Oorschot in 2015. In Die van die van u is voor de eerste keer geen onderscheid gemaakt tussen Schmidts gedichten voor kinderen en volwassenen. 

3.

Annie M.G. Schmidt | Impressie van een simpele ziel

Wim Daniëls maakte een selectie van de columns van Annie M.G. Schmidt en betoogt dat ze na al die jaren nog even levendig en leesbaar zijn. Haar ‘stukjes’, zoals Annie ze noemde, ademen onmiskenbaar de sfeer van de jaren vijftig in Nederland, maar ze zijn geschreven met een humor en in een stijl waarvan je nu nog kunt watertanden.

4.

Annie M.G. Schmidt | Liefs van Annie

Annie M.G. Schmidt schreef talloze brieven aan haar moeder, haar geliefde, haar zoon en haar vriendinnen. Deze brieven worden gekenmerkt door haar unieke kijk op de wereld, de vrolijke overdrijving en haar onnavolgbare gevoel voor stijl en humor. In Liefs van Annie zijn de mooiste, grappigste en ontroerendste brieven gebundeld.

5.

Annie M.G. Schmidt | Alleen voor dames

‘Je hebt wel eens in een café, dat je denkt: wat zit dáár nou? En dan ben je het zelf in een spiegel…’ Dit boekje is voor degenen die zo’n situatie onmiddellijk herkennen. Die denken: dat heb ik zeker alleen. Dit boekje is… alleen voor dames!

6.

Annie M.G.Schmidt | Ik heb truffel, wat heb jij?

In de lente van 1995 heeft Alex Verburg een lang gesprek gevoerd met Annie M.G. Schmidt. Achteraf bleek dit het allerlaatste interview te zijn dat de schrijfster heeft gegeven. Vele facetten van haar leven passeren de revue. Annie vertelt wat ze zich voorstelt bij haar dood en bij de eeuwigheid, ze vertelt onverbloemd over haar houding in de oorlog, en gaat in op de vraag hoe ze graag door ons herinnerd zou worden.

7.

Annie M.G. Schmidt | Het grote poezenboek

Annie M.G. Schmidt en katten: het is een gouden combinatie. Want niet alleen in haar kinderboeken en liedjes vereeuwigde ze haar lievelingsdier, ook in talloze columns, brieven en herinneringen. In Het grote poezenboek zijn al haar teksten over poezen verzameld. Een prachtboek voor alle liefhebbers van haar werk én van het dier dat zij zelf soms wel had willen zijn.

8.

Marcel Raadgeep | Ik krijg zo’n drang van binnen 

In Ik krijg zo’n drang van binnen wordt het gehele oeuvre van Annie M.G. Schmidt beschreven voor zover dat is verschenen in gedrukte vorm. Naast de reguliere uitgaven van haar werk, zijn ook alle – zeldzame – bibliofiele uitgaven, luisterboeken, bladmuziek en vertalingen opgenomen. Met een voorwoord van Annejet van Zijl, schrijfster van de geroemde biografie Anna.

9.

Annie M.G. Schmidt | Zeur niet!

In Zeur niet! werden de beste liedteksten voor volwassenen van Annie M.G. Schmidt verzameld. Niet alleen de allerbekendste, maar ook een aantal onbekende nummers. Zo leverde nieuw onderzoek in de scripts van haar fameuze radioserie De familie Doorsnee tientallen liedjes op die nooit eerder in druk verschenen. 

10.

Annejet van der Zijl | Anna

Anna is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen: Annie M.G. Schmidt. Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: haar hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot ’s lands ‘schaduwkoningin’ en het roerige en soms inktzwarte persoonlijk leven achter de roem. Maar door alles heen bleef Annies humor en levensmoed overeind – tot letterlijk het einde aan toe.