Top 10 | De nieuwste LuisterBieb-titels

Gepubliceerd op: 7 april 2020 16:23

Het leven is in de afgelopen weken behoorlijk veranderd. Misschien kom je wel helemaal niet aan lezen toe nu je je handen vol hebt aan werk, thuiszittende kinderen en het huishouden. Dan vergt het niet alleen tijd, maar ook een flinke dosis motivatie om met een boek op de bank te gaan zitten. Gelukkig bestaan er ook andere manieren om te lezen! Wat dacht je van lezen met je oren? Wij hebben de tien nieuwste aanwinsten van de LuisterBieb voor je verzameld. Zo sluit je je even af van alle drukte, heb je een momentje voor jezelf en ben je toch helemaal bij.

1.

Ronald Giphart | Alle tijd

Zes oude vrienden komen 25 jaar na het oprichten van een bierbrouwerij voor een weekend samen op de weg naar een Duitse boshut. Ze willen nog één keer samen zijn voor ze de brouwerij verkopen. Tijdens het weekend reflecteren ze op hun 'verslaving aan het goede leven', de vriendschap en het leven zelf. Ronald Giphart neemt je in dit in wij-vorm geschreven boek mee in zes met elkaar verweven levens.

2.

Rutger Bregman | De meeste mensen deugen

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd fout hadden? Rutger Bregman belicht het goede in de mens en onderbouwt dat met economische, psychologische, biologische en archeologische argumenten.

3.

Rob van Essen | De goede zoon

In een nabije toekomst hebben mensen een basisinkomen, werken er 'robo's' in de zorg en horeca en is iedereen schrijver, maar leest bijna niemand meer. En de lezers die er zijn willen geen literatuur, maar herkenning, geruststelling en optimisme: het einde van de literatuur is in zicht. Deze roman schetst een dystopisch beeld, maar draagt zelf niet bij aan die ondergang: een literair werk dat op speelse manier met ernstige thema's omgaat.

4.

Jane Fallon | Even goede vrienden

In Even goede vrienden blijkt hoofdpersoon Amy het wat een paar belangrijke dingen in haar leven betreft goed mis te hebben: ze dacht dat ze alles wist van haar beste vriendin en dat ze verloofd was met haar droomman. Als ze op een dag thuiskomt en de spullen van een andere vrouw ziet liggen, besluit ze in haar rol van een liefhebbende wederhelft te blijven, maar dan met een eigen agenda... 

5.

Christoffer Carlsson | Het voorteken

Als op een koude novembernacht in 1994 het lichaam van een vrouw wordt gevonden, wordt meteen een verdachte aangewezen: Edvard Christensson, een man die, net als zijn vader, berucht was om zijn opvliegende karakter en, niet geheel onbelangrijk, een relatie had met de gevonden vrouw. Tien jaar later herziet de jonge politieagent Vidar de zaak. Wanneer hij de neef van Vidar spreekt groeien zijn twijfels over het eerdere onderzoek...

6.

Elizabeth Day | Het feest

Arbeiderszoon Martin en Ben, een jongen uit een hoogstaande familie, zijn al vijfentwintig jaar beste vrienden. Een apart stel, vindt hun omgeving, met name door hun verschillende achtergronden. Dat wordt opnieuw duidelijk als de rijke man zijn veertigste verjaardag viert en zijn gezelschap zich tegoed doet aan champagne en drugs. Martin doet alles voor Ben, kent zijn grootste geheim en zou hun vriendschap nooit op het spel zetten. Of toch...?

7.

Sally Rooney | Normale mensen

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde dorp in landelijk Ierland. Hun levenslijnen lopen parallel, maar kruisen elkaar zelden, tot de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als de twee jaren later naar dezelfde prestigieuze universiteit gaan, blijkt dat er in de loop der tijd toch een bijzondere band is ontstaan. Dit boek legt bloot hoe geliefden door de jaren heen invloed uitoefenen op elkaars leven en nodigt uit tot het herbeleven van je eigen liefdes.

8.

Arnon Grunberg | Goede mannen

Een brandweerman, liefdevolle echtgenoot en vader van twee zonen, Geniek Janowski, ook wel de Pool genoemd, wordt op een dag getroffen door het noodlot. De mensen om hem heen slepen hem grotendeels door alle ellende heen, maar dan blijkt dat hun troost nog meer onheil teweegbrengt. Janowski besluit hierdoor om het ongeluk niet te vrezen, maar te omarmen. 

9.

Michel van Egmond | 14 gemiste oproepen van Cruijff

In 14 gemiste oproepen van Cruijff belicht Michel van Egmond, die al drie decennia fulltime over voetbal schrijft, zijn ontmoetingen met grote beroemdheden uit de sportwereld, waaronder Willem van Hanegem, Paul Cascoigne en natuurlijk Johan Cruijff zelf. Hij reist naar Japan voor een bezoek aan een plaatselijke fanclub van VVV Venlo en bezoekt Zlatan Ibrahimovic in Parijs. Dit alles met een gezonde dosis ironie en potsierlijke, tragikomische elementen.

10.

Baantjer | De Cock en de zwarte weduwe

Als De Cock op de begrafenis van oud-collega Cor ziet dat een onbekende vrouw als eerst een roos op de kist legt, ontstaat er grote verbazing. Enkele dagen later staat in de krant dat de man door een moord om het leven gekomen zou zijn. De Cock en zijn metgezel Vledder gaan op pad om de journalist achter het artikel en de mysterieuze dame op te sporen. Dan blijkt dat het leven van Cor er iets anders uit heeft gezien dan hij zelf beweerde...