Terugkijken: OBA Live over moeders, de Marokkaanse keuken en de mens achter de cabaretier

Gepubliceerd op: 24 april 2024 17:00

OBA Live is de 2-wekelijkse talkshow van AT5 en de OBA. Iedere week hebben we goede gesprekken met interessante gasten. donderdag 18 april waren te gast: woordkunstenaar en filosoof Lev Avitan over zijn film Mijn moeder wil niet meer leven, ondernemer Aaliyah Bochhah over haar nieuwe kookboek en de ramadan, en cabaretier Ronald Snijders over zijn nieuwe voorstelling Als Mens.

Lev Avitan is de zoon van een Marokkaanse-joodse moeder die opgroeide in Israël en een Turkse vader. Hij maakte de film Mijn moeder wil niet meer leven waarin hij een fictief gesprek voert met zijn overleden moeder. De film gaat over intergenerationeel trauma en over hoe complex mensen en identiteiten zijn. Zaterdag 20 april gaf Lev tijdens de Nacht van de filosofie in OBA Oosterdok een zogenoemde 'filopoëtische' lezing over 'chaos en heling'. 

Alle labels die ik op anderen en op mezelf kan plakken en die de maatschappij op mij kan plakken doen mij geen recht.

— Lev Avitan

Mama's koelkast

De ramadan is net een week voorbij en de tafel van OBA Live staat vol met de meest geliefde gerechten uit de ramadanmaand. Wat begon met één moeder en één keuken, groeide uit tot een succesvolle onderneming met een winkel in de Jordaan, een restaurant, een cateringbedrijf en nu ook Het kookboek van Mama's Koelkast. Wat is Aaliyah's lievelingsgerecht? 

Bij couscous krijg ik de hele geschiedenis, alle momenten van mijn moeder die staat te koken in de keuken mee. Die geur, daar heb ik emotioneel veel mee.

— Aaliyah Bochhah

De mens achter de cabaretier

We kennen hem al jaren als een absurdist of in zijn eigen woorden als 'onzinmaker', maar in zijn nieuwe show pakt schrijver, presentator en komiek Ronald Snijders het anders aan. Voor het eerst neemt hij nu zichzelf als uitgangspunt. Een kleine stap voor het Nederlandse cabaret, een enorme voor Ronald Snijders.

kijk OBA Live terug