Tijdschriftenblog 127; Bomans, Carmiggelt & Couperus

Gepubliceerd op: 30 oktober 2013 10:43

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften.

Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de schrijvers Godfried Bomans en Simon Carmiggelt werden geboren. Louis Couperus zag 150 jaar geleden het levenslicht. Ook in tijdschriften die in de collectie van de Centrale Bibliotheek zijn opgenomen wordt aandacht aan deze herdenkingen besteed.

Godfried Bomans

Van 1 tot en met 30 november krijgen de leden van de openbare bibliotheken in Nederland een exemplaar cadeau van “Erik of het klein insectenboek”. (Zolang de voorraad strekt.)
Deze actie vindt plaats in het kader van de campagne ‘Nederland Leest’. Elsevier prijst in het nieuwste nummer (43) de keuze van de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek)voor dit boek. Het is een sprankelend sprookje dat literaire waarde heeft; het heeft de tand des tijds doorstaan en is geschikt voor een breed publiek. Eric Borrias, door zijn ouders vernoemd naar de hoofdpersoon, Erik Pinksterblom, maakte een theatervoorstelling naar het boek.

De Man met de zwarte das

De vader van Godfried Bomans was zakenman, schrijver en politicus voor de Rooms-Katholieke Staatspartij. Over de verstoorde relatie met zijn vader publiceerde Bomans in 1971 de bundel “De man met de witte das”. De Vlaamse striptekenaar Reinhart Croon maakte voor De Gids (nr. 2013/7) een bewerking, onder de titel “De man met de zwarte das”.

Simon Carmiggelt

Op 7 oktober was het honderd jaar geleden dat Simon Carmiggelt in Den Haag werd geboren. In de collectie Literaire Tijdschriften van de OBA is het nieuwsbulletin Carmiggelt Nieuwtjes Bulletin te vinden. Hierin vindt u allerlei activiteiten die ter gelegenheid van de herdenking van zijn honderdste geboortedag georganiseerd worden. Op 8 november start in het Persmuseum een tentoonstelling over Carmiggelt en op vrijdag 15 november organiseert de Jan Campert Stichting in het Letterkundig Museum in Den Haag het symposium “Bomans & Carmiggelt: twee lichte letterheren.”

Louis Couperus

Ook een andere letterheer, Louis Couperus, is in de tijdschriftencollectie van de OBA vertegenwoordigd met een eigen blad. Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap, treft u aan bij de literaire bladen van de afdeling Letterkunde. In het juninummer belicht Menno Voskuil het jaar 1913 en de aandacht die men in Nederland aan de vijftigste verjaardag van de auteur schonk. Ook in het tijdschrift Goede Papieren wordt aandacht besteed aan de 150ste geboortedag van de Haagse auteur. “Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar”, zei Couperus ooit. In nummer 2 van 2013 is een ‘Fotoalbum’ gewijd aan Couperus met afbeeldingen van documenten en familiekiekjes uit het leven van de schrijver.