Honderdste geboortedag Gerard Reve

Gepubliceerd op: 13 december 2023 14:00

14 december is het 100 jaar geleden dat de volksschrijver Gerard Reve werd geboren. De OBA heeft afgelopen zaterdag de schrijver in het OBA-theater herdacht met een middag waarbij de Grote Gerard Reve-show uit 1974 werd vertoond op het grote witte doek.

Daarnaast was er een lezing van journalist en publicist Frank van Dijl over de personages uit de brievenboeken Nader tot U en Op weg naar het Einde. En Reve-fan Theodor Holman ging in gesprek met uitgever en boekenverzamelaar C.J. Aarts die een bibliografie aan het samenstellen is met alle uitgaven van het werk van Reve. Hij ontdekte tal van slordigheden in de zetsels van de 69 drukken van De Avonden en kon daar boeiend over vertellen. Ruim 150 Reve-liefhebbers woonden deze middag bij.

De komende weken zijn er nog tal van Reve-bijeenkomsten in Nederland, maar ook in Belgiƫ waar de schrijver de laatste jaren tot zijn dood in 2006 heeft gewoond. Ook in de kranten wordt Gerard Reve uitgebreid herdacht.

De OBA bezit een grote Reve-collectie die deel te zien is in de vitrines op de tweede etage van de vestiging OBA Oosterdok. Deze collectie is bijeengebracht door verzamelaar Peter van Bergen en werd in 2004 overgedragen aan de OBA. Sindsdien organiseert de OBA een jaarlijkse Reve-middag en deze vindt meestal plaats rondom de verjaardag van de schrijver.