EXPOSITIE | NDSM

Dinsdag 14 november 2023 t/m zaterdag 3 februari 2024 | OBA Banne

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

NDSM-Herleeft organiseert in samenwerking met de Openbare Bibiotheek Amsterdam (OBA) De Banne gedurende enkele maanden een expositie over de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM).

De NDSM was in de jaren vijftig van de vorige eeuw een van de grootste scheepswerven in Europa en bood aan vele werknemers woonachtig in Tuindorp Oostzaan. Toentertijd werkten er bij de NDSM in totaal zo’n 6.000 mensen in scheepsreparatie, scheepsnieuwbouw, apparatenbouw of op kantoor.

Tijdens de openingstijden van de bibliotheek kan iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de NDSM daar binnenlopen om foto’s te bekijken van het roemrijke verleden van de NDSM. De foto’s geven een beeld van het productieproces van een schip, de koppeling van 2 helften bij de bouw van mammoettankers en diverse oude ambachten. Tevens zijn er scheepsmodellen van de Oranje en de Mungo te bewonderen; beide schepen zijn bij de NDSM gebouwd. Kortom, zeker voor mensen die destijds op de NDSM hebben gewerkt is deze expositie een feest van herkenning! De aanwezige vitrinekast is gevuld met memorabilia uit de tijd dat de NDSM nog in volle bloei was. Deze memorabilia zijn voornamelijk geschonken door ex-werknemers of nabestaanden daarvan. Tevens ligt er wat gereedschap dat destijds werd gebruikt bij de diverse ambachten.

OBA Banne | Bezaanjachtplein 249 | 1034 CR Amsterdam
T: 020-5230900 | E:  banne@oba.nl