Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Lezing Johannes Vermeer: een meester in illusie

11 april 2023, van 10:30 tot 12:30 | OBA Buitenveldert

Kosten: toegang gratis | aanmelden gewenst

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Deze seniorenochtend: een lezing over schilder Johannes Vermeer; onder meer over de geniale manier hoe hij het licht vangt in zijn schilderijen en composities opbouwt. Gegeven door kunst- en cultuurhistoricus dr. Kathleen Nieuwenhuisen van ART+CONTEXT.

Johannes Vermeer is licht. Als geen ander vangt hij dat licht, door middel van talloze puntjes witte en gekleurde verf, op voorwerpen, muren, kleding en gezichten. Via licht stuurt hij onze blik, die hij vervolgens door zijn schilderijen leidt, aan de hand van een uitgebalanceerde compositie. Met zijn bestudeerde werkwijze wekt deze geniale schilder de indruk dat hij bestaande, zeventiende-eeuwse Hollandse ruimtes schildert. Niets is minder waar. Elke pose, elk object, elke ordening is bedacht. Deze meester in illusie zuigt onze blik naar binnen, houdt die vast en schept een besloten wereld, waar we meer van willen weten.

Een gegarandeerd boeiende lezing van dr. Kathleen Nieuwenhuisen, kunst- en cultuurhistoricus, die je niet wilt missen.

Aanmelden
Aanmelden aan de balie van de vestiging of per mail naar buitenverldert@oba.nl.

Foto: Joost Weddepohl

OBA Buitenveldert | Willem van Weldammelaan 5 | 1082 LT Amsterdam
T: 020-5230900 | E:  buitenveldert@oba.nl