EXPOSITIE Iconic* Stories

Woensdag 2 februari 2022 t/m zondag 27 maart 2022 | OBA De Hallen

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In 2021 is het exact 20 jaar geleden dat oud-burgemeester Job Cohen in Amsterdam de eerste koppels van gelijk geslacht in de echt verbond. Nederland schreef hiermee wereldgeschiedenis.

Met het jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk als uitgangspunt, archiveert Iconic* Stories een serie portretten van LGBTQIA+ stellen, activisten en kunstenaars. Met het huwelijk als aanleiding, leiden de gesprekken ons langs aanverwante onderwerpen, zoals: coming out en zelfliefde, roze ouderschap, liefde en verlies, genderidentiteit en queer rituelen.

In ons reizende paviljoen kunt je de verhalen op de huid ervaren, in beeld en geluid. Ook kunt u zelf een eigen boodschap achterlaten.

Vanaf het najaar van 2021 tot en met Pride 2022, zal de expositie langs verschillende openbare bibliotheken reizen en daarmee de verschillende stadsdelen van Amsterdam aandoen. Met het delen van elkaars verhalen willen we met Iconic* Stories de bezoeker door middel van kunstuitingen inspireren om het leven op eigen wijze in te richten: liefde is van iedereen.

De korte portretten, gefilmd vanuit ons ‘huwelijksbootje’ op de Amsterdamse grachten, onderzoeken hoe het huwelijksritueel al dan niet gewaardeerd wordt in de LGBTQI-community en welke meerwaarde is toegevoegd sinds de openstelling van het huwelijk. Het ‘rite of passage’ van het huwelijk is vanuit het westers en heteroseksueel paradigma vormgegeven, maar de viering van de liefde in de LGBTQI+ gemeenschap kenmerkt zich door diversiteit in uitingsvormen. Degenen die besluiten te trouwen worden voor hun unieke ceremonie geconfronteerd met keuzes die de verbinding met familie, cultuur en tradities bestendigen of juist op scherp zetten.

https://iconic-stories.nl/stories/

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA De Hallen | Hannie Dankbaarpassage 10 | 1053 RT Amsterdam
T: 020-5230900 | E: dehallen@oba.nl

Foto @Arenda de Hoop