EXPOSITIE - Wachten

17 november 2021 t/m 31 januari 2022 | OBA de Hallen

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Vele mensen wachten in de asielzoekerscentra (azc) tot wel anderhalf jaar op de start van hun asielprocedure. Het effect van wachten en geen enkel toekomstperspectief is zichtbaar gemaakt in deze expositie van Mona van den Berg, die zich al jaren inzet om dit onrecht aan de kaak te stellen.

Vele mensen wachten in de asielzoekerscentra (azc) tot wel anderhalf jaar op de start van hun asielprocedure. Het effect van wachten en geen enkel In het azc rijgen de wachtende dagen zich zonder perspectief aaneen. Niemand weet wanneer de asielaanvraag in behandeling wordt genomen. In de tussentijd kunnen nieuwkomers zich nauwelijks nuttig maken. Het uitzichtloos wachten en de onzekerheid ondermijnt de gezondheid van de wachtenden. Die uitzichtloosheid en onzekerheid zijn op den duur gekmakend.

Tussen de foto’s worden 12 a 15 gedichten respectievelijk passages uit de boeken van Rodaan al Galidi tentoongesteld, waaruit duidelijk het gevolg van het wachten en de onzekerheid naar voren komt. Deze expositie dient ertoe om de achterstand bij de IND en werkwijze van de IND onder de aandacht te brengen. Uitgeverij Jurgen Maas zal het gelijknamige fotoboek uitgeven, welke op 10 december de dag van de rechten van de mens verschijnt. Duidelijk naar voren gaat komen dat nieuwkomers als gevolg van bovenstaande achterstanden al maanden en soms jaren in overvolle centra op het startschot van hun procedure wachten. Het wordt een document waarbij de foto’s het verhaal vertellen en er een realistisch beeld wordt geschetst van de huidige situatie waar veel vluchtelingen nu in verkeren. Speaking truth to power als een stem geven aan degenen die zelden worden gehoord .

OBA De Hallen | Hannie Dankbaarpassage 10 | 1053 RT Amsterdam
T: 020-5230900 | E: dehallen@oba.nl