GEANNULEERD: EXPOSITIE Wie en wat is de A(fasie)-factor?

1 september 2022 t/m 31 oktober 2022 | OBA Javaplein

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Afasie is bij ieder persoon anders maar confronteert ieder met dezelfde vragen: Wie ben ik als ik niet meer goed uit mijn woorden kom? Wie ben ik als ik mezelf niet meer direct uit kan drukken? Wie ben ik als ik niet meer in het perfecte plaatje pas?

Een cruciale vraag voor mensen met afasie. Hersenletsel heeft hen van de ene op de andere dag sprakeloos achtergelaten. Afasie is een taalstoornis waar circa 30.000 mensen in Nederland mee te maken hebben. Een communicatieprobleem heeft een enorme impact op je leven. De juiste woorden vinden, zeggen wat je denkt, vindt en wilt, een boek lezen, schrijven: opeens is het een dagelijkse worsteling. Je vriendenkring, je werk, ontspanning en je relatie: zoveel aspecten van je leven zijn in taal gevat. Jouw unieke manier van spreken en communiceren geeft vorm aan je identiteit.

Als samenleving moeten wij onszelf evengoed deze vragen stellen. Hoeveel ruimte is er eigenlijk voor mensen die anders (geletterd) zijn? Mensen met afasie worstelen naast met taal ook met een stigma. Voor ons ‘normale taalgebruikers’ heeft vloeiend spreken enorm veel aanzien. Degene met het hoogste woord staat bij ons op een voetstuk. Daarbij is inhoud niet eens altijd bepalend. Mensen met afasie ervaren sociale uitsluiting. Als je anders bent hebben wij daar vaak gewoon geen goed antwoord op: te moeilijk, geen tijd, ongemakkelijk. We sluiten de rijen, vaak zonder erbij stil te staan. Jonge mensen met hersenletsel en afasie weten desondanks vaak een nieuwe plek en rol voor zichzelf in de samenleving te creëren. Maar dat is wel iets wat je moet durven: vrij zijn, niet in het plaatje hoeven te passen. Expositie en participatieplatform DE A-FACTOR wil laten zien hoe de kracht van jonge mensen met een beperking ons kan inspireren. FOTO- EN FILM-EXPO DE A-FACTOR IN HET OBA AMSTERDAM.

DE A(fasie)-FACTOR is een foto- en film-expo én een participatie platform. Het doel van DE A-FACTOR is om bezoekers kennis te laten maken met individuele mensen met afasie. Hoe hun wereld ingrijpend is veranderd sinds zij afasie hebben. En met welke vooroordelen zij dagelijks te maken hebben. Maar ook hoe klein de verschillen soms zijn. En hoe snel wij als anders bestempeld worden als we afwijken van de norm. Het doel van DE A-FACTOR is om bezoekers oog in oog te laten staan met, en zich te spiegelen aan mensen met een beperking om zo te ontdekken dat wij niet zoveel van elkaar verschillen. De A-FACTOR is een expositie van foto’s en intieme videoportretten van jonge mensen met afasie die ons hun belevingswereld laten zien. Acht jonge mensen met afasie in een drieluik. Fotograaf Edwin Kooren, die zelf door hersenletsel afasie kreeg, fotografeert ze op hun favoriete plek in een vervreemdende, vaak contrasterende situatie. Film- en documentairemaker Roswitha Eshuis laat met haar intieme videoportretten deze jonge mensen vertellen over hun leven vóór en na afasie. Over hun dromen, nieuw en oud. Taalkundige en logopedist Christine Versluis vult de beelden aan met tekst.

OBA Javaplein | Javaplein 2 | 1094 HW Amsterdam
T: 020-5230900 | E: javaplein@oba.nl