OBA Linnaeus Live ǀ Racheda Kooijman

28 april 2022, van 19:00 tot 20:15 | OBA Linnaeus

Kosten: toegang gratis | aanmelden verplicht

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

OBA Linnaeus Live is een literair programma van de OBA Linnaeusstraat 44 in samenwerking met Schrijvers uit Oost en Linnaeus Boekhandel. Maaike Bergstra (redacteur van Schrijvers uit Oost) gaat deze keer in gesprek met Racheda Kooijman over haar debuutroman ‘Vossenjacht’.

Na het afronden van de HBO-opleiding Tekstschrijven in 2001 is Racheda gestart als freelance journalist, copywriter en bladenmaker. Ze werk(te) onder andere voor Flow, Marie Claire, Flair, Viva mama, Avant Garde, BLVD, Barlife Magazine, Villa d'Arte, de Theatermaker, NL20, Contrast, En France, Our House Magazine, Aan de keukentafel-magazine en Yoga Magazine. Als bladenmaker/redacteur werk(te) ze mee aan het bedenken en realiseren van magazines. Onder andere voor de Flamenco Biënnale Nederland, het Nederlands Theater Festival en Coop Supermarkten. Haar debuutroman Vossenjacht wordt uitgegeven door uitgeverij Orlando en is deze week verschenen. Racheda Kooijman verzweeg jarenlang dat ze een Marokkaanse vader heeft. ‘Vossenjacht’ gaat over haar worsteling, de reis naar het land van haar vader en de antwoorden die ze vond.

Donkere ogen, donkere lokken. Altijd, altijd die vraag. De vraag die me tot mijn dood zal worden gesteld: ‘Waar kom je vandaan?’ Dat haar vader een Spanjaard was, vertelde Nadia Smits dan. Dat haar witte, Nederlandse moeder een keer tijdens een vakantie in Spanje bezwangerd was door een zomerliefde. Dat was niet echt zo. Of eigenlijk was het helemaal niet zo. Nadia is de hoofdpersoon uit ‘Vossenjacht’. Het boek is uiteindelijk niet zo ‘knetterautobiografisch’ geworden als toen Kooijman ermee begon, maar de hoofdlijnen kloppen. Racheda Kooijman, Nadia Smits: Arabische voornaam, Hollandse achternaam. Net als Racheda groeide Nadia op met alleen een witte, Nederlandse moeder, maakte de Marokkaanse vader geen deel uit van het gezin. Net als Racheda verkeerde Nadia voornamelijk in een bubbel waar niet altijd even vriendelijk werd gedacht en gesproken over buitenlanders. Net als Racheda merkte Nadia dat sommige buitenlanders ‘meer gelijk zijn’ dan andere, en net als Racheda besloot ook Nadia dat ze maar beter half Spaans kon zijn.
Op haar negentiende kwam Racheda alsnog ‘uit de kast’. Ze begon aan een nieuwe opleiding, met nieuwe mensen, het voelde veilig. ‘‘En in die tijd begonnen mijn vader en zus contact te zoeken. Zij stond op de stoep, hij schreef een brief. Toen dacht ik: stel dat ik net met vriendinnen ergens ben, en dat een Marokkaanse man me dan aanspreekt en zegt dat hij mijn vader is! Dan zou ik enorm door de mand vallen. Eigenlijk een heel egoïstische reden dus.’’ En wat gebeurde er? Helemaal niets. Haar nieuwe vrienden namen het voor kennisgeving aan. Geen vooroordelen, geen lullige grappen. De problemen, zegt ze, had ze zelf verzonnen, zelf ingevuld. (Trouw 9 september 2021)

Inloop vanaf 18:30 uur met soep en na afloop boekverkoop door Linnaeus Boekhandel.

Aanmelden
Kan per mail of aan de balie van de vestiging.
LET OP: ivm de 1,5 m maatregel is er maar een beperkt aantal kaartjes, dus reserveer tijdig en zeg af als je toch niet kan komen.

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA Linneaus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: linnaeus@oba.nl

Foto @Frank Ruiter