BOEKENWEEK | OBA Linnaeus Live – Suzanna Jansen

Donderdag 30 maart 2023, van 19:00 tot 20:15 | OBA Linnaeus

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

- VOLGEBOEKT -

OBA Linnaeus Live in samenwerking met Schrijvers uit Oost en Linnaeus Boekhandel verzorgt een inspirerende literaire bijeenkomsten. Onder de noemer Schrijvers en Soep interviewt Schrijvers uit Oost-redacteur Maaike Bergstra steeds een auteur van wie recentelijk werk is verschenen. En bovendien wordt er een hartverwarmende soep geserveerd.

In De Omwenteling komen we opnieuw de familie van Suzanna Jansen tegen waarover zij eerder schreef in haar non-fictie roman Het Pauperparadijs. Het is het vervolg op het verhaal van haar familie, maar met een groot verschil. Ging het Pauperparadijs - aan de hand van vele generaties voorouders – over hoe er in Nederland de afgelopen tweehonderd jaar met armoedebestrijding werd omgegaan, in De Omwenteling schetst zij de ontwikkeling van de positie van de vrouw van 1922 tot 2022 aan de hand van haar moeder, haar oudere zus en haarzelf.

Aleid Truijens in de Volkskrant schrijft hierover:
Een goed onderwerp voor een boek ligt vaak dichtbij. Dat gold voor de twee eerdere non-fictieboeken van Suzanna Jansen, Het Pauperparadijs (2008), dat vertelt hoe haar voorouders in de opvoedkundige instelling in Veenhuizen woonden, en Ondanks de zwaartekracht (2018), waarin Jansen, die opgroeide in de destijds frisse, keurige, cultuurarme Amsterdamse tuinstad Slotermeer, haar meisjesdroom najaagt: ballerina worden. Beide boeken gaan over mensen die zich ontworstelen aan hun milieu en hunkeren naar een ander leven. Ook Jansens nieuwe boek, De omwenteling of de eeuw van de vrouw, heeft wortels in haar familiegeschiedenis. Ook nu wordt geworsteld in een poging te ontsnappen. Ditmaal door Betsy Dingemans (1922-2015), de moeder van de schrijfster. Anders dan háár moeder en grootmoeder werd zij geen dienstbode, maar werkte ze, na het halen van haar mulo-diploma, tot haar grote vreugde op kantoor. Tot ze trouwde, met Chris. Ze raakte zwanger, werd huisvrouw en moeder van vijf dochters. Haar leven bestond uit zorgen voor anderen. Dat haar man af en toe op zondag nasi maakte gold als bijzonder geëmancipeerd.

Jansen trekt deze ‘kleine’ geschiedenis van het gezin waarin ze opgroeide in een breder verband. Ze schetst de langzame, onafwendbare emancipatie van de vrouw in het Nederland van de 20ste eeuw. Dat is een enorm onderwerp, en loopt ook met grote stappen door de eeuw, maar interessant is het wel, vooral door de weerspiegeling van de geschiedenis in de gebeurtenissen in het leven van Betsy. Die wisselwerking geeft dit boek een prettig reliëf.A

Aanmelden 
Kan per mail of aan de balie van de vestiging.

OBA Linneaus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam
T: 0205230900 | E: linnaeus@oba.nl

Foto Suzanna Jansen @Mark Uyl