Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Cinema Literair Online - Macbeth Het voorwoord van de Boekenweek

3 maart 2021 t/m 3 maart 2025 | OBA Online

Cinema Literair, het film- en boekenprogramma van de OBA, doet mee met ‘Het voorwoord van de Boekenweek’. In een speciale online-aflevering ontvangt presentator Gawie Keyser de bekende NRC-cultuurjournalist Joyce Roodnat om het thema van de Boekenweek - ‘Tweestrijd’ - van binnenuit te belichten.

De film van de avond, die kijkers na afloop van de talkshow kunnen streamen, is ‘Macbeth’ (1971), Roman Polanski’s beroemde verfilming van Shakespeare’s stuk.
Volgens Gawie Keyser is het Boekenweek-thema bij uitstek van toepassing op Macbeth: ‘De koning uit de titel is zowel slachtoffer van het lot als van hemzelf, van zijn eigen hunkering naar de troon. Macbeth, die samenzweert met Lady Macbeth om de macht te grijpen, ontdekt gaandeweg dat het kwaad ín hem zit. Dat zijn worsteling met zijn eigen natuur - voor ons uitermate herkenbaar - uiteindelijk tevergeefs is, is natuurlijk tragisch. Maar dit is werkelijk fenomenaal om te zien, zeker in Polanski’s meesterlijke verfilming.’
Meer informatie: https://www.facebook.com/cinemaliterair.
Meer informatie over de Boekenweek: https://www.cpnb.nl.

Kijk HIER naar het inleidende gesprek (vanaf 3-3-2021 19:30 uur online).
Beluister HIER alvast de podcast van Gawie Keyser.
De film van Roman Polanski kun je o.a. streamen via o.a. Google Play of via YouTube Movies: Kijk hier voor de trailer.
De versie van Orson Welles staat hier