Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

ONLINE EVENT Meertalige steden | Schoonheid en onbegrip in de Toren van Babel

26 mei 2021, van 18:30 tot 20:00 | OBA Online

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Hoe wordt meertaligheid in de grote stad gekoesterd en bevorderd? Hoe raken mensen met verschillende culturen en achtergronden aan de praat, via woorden, muziek…? Is vertaling nodig, en is vertaling niet, meer dan het overzetten van woorden, het bouwen van een brug tussen culturen? Is het in onze sprakeloosheid dat wij elkaar het best verstaan? Kunnen talen stadsbewoners in- of uitsluiten?

Op 26 mei gaat voormalig stadsdichter van Antwerpen Maud Vanhauwaert in gesprek met filosoof en documentairemaker Prosper de Roos over deze vragen, hun eigen meertaligheidsprojecten en -dromen.
Maud is met haar Toren van Babel/Babel Bühne, een ode aan meertaligheid en spraakverwarring, op zoek gegaan naar nieuwe ontmoetingen en nieuwe vormen van poëzie, balancerend op het snijvlak van vertaling en luistertaal.
Prosper heeft met zijn Babel fotoseries en audioverhaal naar antwoorden gezocht op de vraag wat mensen verbindt in grote steden. Op zoek naar ‘kleine verhalen’ kwam hij erachter dat taal niet alleen verbindt maar ook uitsluit, wat taal voor mensen betekent, met als rode draad de boekenkastjes in de stad als meertalige ontmoetingsplekken.

Raken hun twee Babels elkaar? Daarachter komen we in dit gesprek, met aan het einde de mogelijkheid om vragen te stellen, of verhalen over taal, vertaling, sprakeloosheid in de stad te vertellen.

Met een rondleiding langs audiofragmenten, foto’s, een meertalig stoffen gedicht…

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Voor haar poëzie, waarin zij naar speelse theatrale vormen zoekt om poëzie publiekelijk te maken, won zij meerdere prijzen. Met haar performances trad ze op, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), een monument van meer dan 300 pagina's.

Prosper de Roos is filosoof en documentairemaker. Hij doceert, schrijft, maakt producties en programma’s voor podcast, festivals, tv en crossmedia. Zijn werk zoekt dwarsverbindingen, vertelt verhalen en onderzoekt ideeën op het snijvlak van cultuur, ecologie en het interne theater van de mens. Diepgaande en slow content die tot nadenken stemt.

Het programma is HIER te volgen via zoom. (online vanaf 26 mei, 18:30 uur)
Meeting ID: 813 7706 0293
Passcode: 913239

Dit programma is mede-georganiseerd en gefinancierd door EUNIC Nederland en het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie.

Programma:
18:30 inleiding door EUNIC/ Europese Commissie
18:35 gesprek tussen Maud Vanhauwaert en Prosper de Roos
19:30 vraag- en antwoordsessie
20:00 einde

© Sofie Gheysens