OPNAME Nuit des idées 2021: Proches

Vrijdag 29 januari 2021 t/m donderdag 29 januari 2026 | OBA Online

Het Institut français des Pays-Bas brengt Franse en Nederlandse denkers samen rond het thema van 2021 ‘Proches’.

Nuit des idées is een door het Institut Français in 2016 ingesteld jaarlijks evenement om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan.
Het thema van 2021 is ‘Proches’. Het gaat hierbij om het overbruggen van afstand, het je nabij weten, om solidariteit, verbondenheid en gemeenschap. Die staan op een nieuwe manier onder spanning. Aanleiding zijn de Covid-19-crisis en een reeks van aanslagen. Een diepere oorzaak is het spanningsveld tussen universalisme en gedachten over culturele identiteit en cultureel relativisme.

De Nederlandse filosoof Stine Jensen bevraagt Franstalige en Nederlandse denkers, kunstenaars en schrijvers over de rol van het onderwijs bij het ontstaan van een burgerschap dat gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden en vrijheden.

Met: Maarten Doorman (filosoof en co-curator), Dominique Schnapper (socioloog), Patrick Boucheron (historicus), Boris Cyrulnik ( neuropsychiater), Niek Pas (historicus) en Samira Bouchibti (beleidsadviseur burgerschapsonderwijs). De videoclips met Franse sprekers zijn samengesteld door Margot Dijkgraaf en Eliane Gerrits verzorgt de live cartooning.

Organisatie: deze Nuit des idées wordt georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met de OBA.

Bekijk de Nederlandse versie van de opnames van dit programma HIER.

Bekijk de Franse verse van de opnames van dit programma HIER.