Barst in je kop: een avond over Bohumil Hrabal

Woensdag 8 mei 2024, van 19:30 tot 21:00 | OBA Oosterdok - OBA Forum

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Bohumil Hrabal (1914-1997) is een van de belangrijkste Tsjechische schrijvers van de 20ste eeuw. Zijn werk wordt gekenmerkt door een combinatie van absurdisme, zwaarmoedigheid, surrealisme en slapstickachtige humor. Arbeiders, kunstenaars en filosofen botsen in zijn werk op elkaar. De verfilming van Hrabals Zwaarbewaakte treinen werd door een Oscar bekroond.

Veel van Hrabals proza is in het Nederlands vertaald door Kees Mercks. Begin april van dit jaar verscheen Een driebenig paard (Prometheus) en eind april verschijnen twee verhalen onder de titel Huis te koop (Pegasus). Het eerste bestaat uit niet-verstuurde brieven aan Hrabals Amerikaanse muze April/Dubenka, geschreven in het najaar van 1989 toen de Fluwelen Revolutie zich al aanmeldde. De twee verhalen behelzen bonte gebeurtenissen uit de grauwe jaren ’50/begin/’60.

Op deze avond gaat Kees Mercks in gesprek met Michel Krielaars, boekrecensent van de NRC en groot liefhebber van Hrabals werk. Verder worden fragmenten getoond uit Het leven is overal. Over leven en dood van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, een documentaire van John Albert Jansen uit 2000, die hij maakte in medewerking met journalist en Hrabal-fan Chris Kijne.

“Zonder barst in je kop kun je niet leven.” (B.H.)

OBA Oosterdok| Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

aanmelden