​​BOEKENWEEK – Workshop Poëzie schrijven met een dichter op je schouder │ Het nieuwste gedicht​

12 maart 2024, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok - Torenkamer

Kosten: € 7,50 | € 3,75 met OBA pas, Stadspas en Collegekaart | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezen en schrijven horen bij elkaar. Dat geldt voor romans en essays, maar zeker voor de poëzie. De dichter zit natuurlijk niet letterlijk op je schouder, maar poëzie die in de loop van de tijd is geschreven, kan een voedingsbron zijn voor je eigen gedichten.  Thema deze keer is ‘Het nieuwste gedicht’.

Tijdens de workshop poëzie schrijven, maak je in korte tijd een nieuw gedicht aan de hand van schrijfopdrachten die ter plekke worden gegeven en na het lezen van gedichten van gerenommeerde schrijvers die hun sporen verdiend hebben. Zoals bijvoorbeeld van de dichter Nachoum Wijnberg. Het gedicht dat je geschreven hebt, lees je aan het eind van de bijeenkomst voor aan de andere deelnemers. De opdrachten worden gegeven door Ineke Holzhaus, dichter, schrijver, toneelmaker en presentator.

Voor sommige hedendaagse dichters lijken de oude regels en voorschriften van de poëzie overboord te zijn gegooid. Andere dichters zoeken juist de klassieke vorm weer op, bijvoorbeeld het sonnet. Na het lezen van poëzie van de dichter Nachoum Wijnberg, schrijf je je eigen gedicht. Zijn er nog regels als rijm en ritme waar je aan vast kunt houden, of gaat het in de moderne poëzie om iets anders. Zelf schrijft deze dichter:

Mij aan de regels houden zonder mij aan de regels te houden door daarheen te gaan waar de regels niet meer van toepassing zijn. Ik zou mij ook daar aan de regels kunnen houden door ze toe te passen op wat van grote afstand kan lijken op waar de regels over gaan.

— Nachoum Wijnberg

LET OP: deze workshop is nog in de Torenkamer.

De volgende workshop is op 28 mei.

OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Foto @Willem van Toorn

tickets