CREOLE. Over creolisering, het proces waar verschillende culturele elementen samensmelten tot 1 cultuur

Dinsdag 27 februari 2024, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok | Junior theater

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VOLGEBOEKT

Naar aanleiding van de nieuwe voorstelling CREOLE van choreograaf Shailesh Bahoran vindt er een contextprogramma plaats over ‘creolisering’. De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. Naast de Surinaamse cultuur is de Caribische cultuur een sterk voorbeeld van deze ontwikkeling.

Op deze avond gaan we via verschillende invalshoeken dieper in op de betekenis en de potentie van creolisering door in gesprek te gaan met Francio Guadeloupe, senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en universitair hoofddocent afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam, en Maarten van Hinte, oprichter RIGHTABOUTNOW INC en schrijver van onder andere De Gliphoeve en De Smeekbede, voorstellingen waarin de cultuur en geschiedenis van Suriname centraal staan. Het gesprek wordt gevolgd door een Q&A en Raj Mohan zingt een gedicht van Shrinivási.

Door zich onder te dompelen in de cultuur van zijn geboorteland onderzoekt choreograaf Shailesh Bahoran (winnaar Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie 2023) het begrip creolisering en de oorsprong van de Surinaamse cultuur. De vruchtbare grond van Suriname is al eeuwenlang het toneel van een eindeloze uitwisseling tussen uiteenlopende culturen. Gebruiken en tradities uit Afrika, Amerika, Azië en Europa zijn gedurende de jaren samengesmolten tot een krachtige cultuur vol energie en verbindingskracht. De voorstelling CREOLE speelt vanaf 10 februari door Nederland.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl

aanmelden