​Queer Arts Festival Amsterdam 2024 │ Het is niet nieuw

Vrijdag 19 juli 2024, van 20:00 tot 21:30 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 15,00 | € 7,50 met OBA-pas en CJP| gratis voor WAP leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In samenwerking met de OBA organiseert het Queer Arts Festival Amsterdam in aanloop naar de Pride verschillende theatervoorstellingen die thema’s rondom de LHBTIQ+ gemeenschap bespreekbaar maken. Met op 17 en 18 juli ‘Naar Paramaribo’, op 19 juli ‘Het Is niet nieuw’ en op 20 juli ‘De duivels van Da Vinci‘.

‘Het is niet nieuw’ is een poëtische geschiedenisles over de queer geschiedenis van Afrika. Afrika heeft een rijke, maar verborgen queer geschiedenis. Doordat deze verhalen nooit verteld worden, ontbreekt deze kennis bij het maken van huidige politieke en sociale keuzes. In ‘Het is niet nieuw’ onderzoekt Geoffrey van der Ven hoe hij zich als half Nigeriaanse homo verhoudt tot deze onvertelde verhalen: hoe nieuw is zijn verhaal?  
Door middel van spoken word, storytelling en multimedia neemt Geoffrey het publiek mee in de verborgen geschiedenis van de queer community, Afrikaanse tradities en de heldenverhalen die niet nieuw zijn, maar te lang ongehoord.   

Over de maker: 
Geoffrey is onder andere een ambassadeur van Spraakuhloos, het Rotterdam Street Culture Festival en heeft onlangs de ‘Poet of the Year’ Award gewonnen bij de Queer & Feminist Poetry Awards.  Hij heeft gestaan op spoken word podia als Tell’em, Woorden Worden Zinnen, en Mensen Zeggen Dingen. Ook treedt Geoffrey op tijdens diverse evenementen als de Museum Nacht, Rotterdam Pride, en History Month Breda. 

Geoffrey van der Ven verrast het meest met zijn innemende verhalenmedley ‘Het is niet nieuw’. Soepel wekt hij historische queer-personages tot leven, uit vorige eeuwen in wat nu Nigeria, Angola en Uganda heet. Meer dan een kamerscherm, een tafel, Nigeriaanse gewaden en wat rekwisieten heeft deze Nederlands-Nigeriaanse spoken-word-artiest niet nodig om het publiek mee te tronen naar zijn sympathieke activisme.

— THEATERKRANT

Kijk HIER voor een eerste impressie. 

Klik HIER voor het hele programma van het Amsterdam Queer Arts Festival (17 t/m 20 juli) en de verdere OBA Pride programmering.  

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten

Klik hier voor We are public kaarten