​​La Nuit des Idees 2024 │ Bang voor technologie?​

26 februari 2024, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok | OBA Theater

Kosten: Toegang €7.50 | €3.75 met OBA pas, Stadspas, collegekaart en leden Institut Francais en Alliance Française

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

La Nuit des Idées 2024 brengt Franse en Nederlandse intellectuelen, onderzoekers en activisten samen om de grenzen van technologie te bespreken. Thema is dit jaar ‘Bang voor technologie?’ Is technologie neutraal? Gaan technologie en vooruitgang altijd hand in hand? Kunnen we technologie simpelweg karakteriseren als ‘goed’ of ‘slecht’?  

Nieuwe technologieën worden vaak beschouwd als vooruitgang zodra ze commerciële toepassingen vinden. Desondanks uiten zelfs wetenschappers en ingenieurs steeds meer twijfels over hun eigen uitvindingen. Zij proberen technologie te bekritiseren zonder ten prooi te vallen aan technofobie, op zoek naar duurzame oplossingen die voldoen aan concrete behoeften.  
Franse en Nederlandse denkers, zoals Marleen Stikker (Waag Futurelab), Kris De Decker (Low-tech magazine), Philippe Bihouix (low-tech expert), Clémence Seurat (Médialab, SciencesPo) en Maurits Martijn (De Correspondent) zullen van gedachten wisselen over de manieren waarop zij kritisch kijken naar de zwakheden en toepassingen van technologie, zonder angst ervoor en zonder volledige afwijzing ervan. 

De avond, bestaande uit drie rondetafelgesprekken, analyseert het verband tussen technologie en vooruitgang, sociale bewegingen rondom nieuwe technologieën en de schadelijke gevolgen ervan, alsmede de rol van technologie bij het herstellen van de relatie met onze medemens.  
Een artistiek intermezzo, door Dasha Ilina, biedt de gelegenheid om te ontdekken wat de kunstenaar ‘techlore’ noemt: de volkskennis van de samenleving over de complexe en ondoorzichtige werking van de ons omringende moderne technologieën. 

La Nuit des idées is een door het Institut Français in 2016 ingesteld jaarlijks evenement om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan. 

Voertaal: Frans en Nederlands met simultane vertaling via koptelefoons.  
Organisatie: Institut Français NL, in samenwerking met NIAS en OBA.   

Na afloop is de bar in de Theater foyer geopend.  
 
Dit programma wordt opgenomen en is ook online te volgen via deze LINK en wordt ook uitgezonden door SALTO.       

OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 0205230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel tickets