VOLGEBOEKT - KETI KOTI MAAND | Lezing trans-Atlantische slavernij, Staatstoezicht en Contractarbeid

Zaterdag 22 juni 2024, van 14:00 tot 15:00 | OBA Oosterdok - OBA Forumzaal

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door Patricia D. Gomes over de verschillen en overeenkomsten tussen deze drie systemen en de maatschappelijke oorzaken voor de huidige vertekening van de geschiedenis.

Eeuwenlang zei de elite dat de geschiedenis door de overwinnaars wordt geschreven. Maar de nakomelingen van de voormalige onderdrukte en uitgebuite volkeren laten zien dat dit niet langer het geval is. Zij schrijven nu ook mee aan de gedeelde geschiedenis van onderdrukking, uitbuiting en overleven; om recht te doen aan hun voorouders en om iedereen van die geschiedenis te laten leren voor een beter heden en een betere toekomst.
Dit kan alleen goed gaan als het verleden waarheidsgetrouw wordt weergegeven. Helaas gebeurt dit niet altijd. Zo wordt de trans-Atlantische slavernij regelmatig gebagatelliseerd en op één lijn gesteld met het Staatstoezicht en Contractarbeid. Na afloop kan het publiek vragen stellen aan Patricia D. Gomes.

Een lezing in samenwerking met Stichting Eer en Herstel. Historica Patricia D Gomes is gespecialiseerd in de geschiedenis van de trans- Atlantische slavernij en racisme en heeft daarover twee boeken en verschillende artikelen geschreven.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Foto Patricia Gomes @Jan Boeve